Thursday, 12 December, 2019
Home >>> Apple >>> Drop the chicken – Još jedna zarazna iPhone igra (Recenzija)
chicken6

Drop the chicken – Još jedna zarazna iPhone igra (Recenzija)

Markantne animirane ptičice i primjenjena fizika. Spojite to dvoje u jednu iOS igru i budite sigurni da ćete imati hit na App Store-u!

Ne, ne šalim se ni najmanje! U trenutku dok ovo pišem, iz čiste znatiželje odlučio sam pogledati trenutni poredak top 10 aplikacija/igara koje se plaćaju na američkom App Store-u. Statisktika govori sama za sebe, obratite pažnju na prva četiri mjesta: prvo mjesto zauzima igra Air Penguin, prati je Angry Birds Rio – nastavak mega popularnog naslova Angry Birds koji možete naći na trećem mjestu, četvrto mjesto drži igra Tiny Wings. Riječ je o fenomenu koji teško može ignorisati osoba koja čak i ne tako redovno prati događanja oko Apple-ovog operativnog sistema za mobilne uređaje.

Puzzle igra začinjena zakonima fizike konceptualno je prvi put viđena na App Store-u prošle godine sa Chillingo-vim naslovom Angry Birds. Igra je postala instant hit, svojim tvorcima donijela slavu, novce i šta sve ide u tom pakiranju a ubrzo su i drugi namirisali svoju priliku. Uslijedile su Cut The Rope, Fruit Ninja i još mnoštvo drugih igara koje su svoje više ili manje originalne ideje ponudili i ljubiteljima žanra. Još jedan naslov koji puzzle igru povinuje zakonima fizike je i Drop The Chicken.

Nakon prvog igranja pomislio sam kako je ovo zabavna i ovisna interpretacija igara Angry Birds i Cut The Rope, oni od vas koji su bili u prilici da igraju obje moći će razumjeti taj subjektivan osjećaj. Vaš zadatak je da malo žuto pile ispustite direktno u gnijezdo. Jednostavno? Malo sutra! Prvih par nivoa upoznat će vas sa osnovnim elementima igre. Pomenuto pile nevino se odmara na platformi u gornjem lijevu uglu zaslona. Povlačenjem ručice u desnom gornjem uglu oslobađate platformu te se pile, od jednom nalazi u slobodnom letu te je na vama da ga pomoću dodatnih pomagala usmjerite prema gnijezdu.

Na raspolaganju su vam odskočne površine, pokretne trake, ventilatori i što šta drugo. Put do gnijezda praćen je bubama kojima morate nahraniti pile da bi osvojili potreban broj bodova za otključavanje predstojećih nivoa a isti put začinjen je i bombama koje, pretpostavljate već, morate izbjeći po svaku cijenu. Za razliku od Cut The Rope koja od vas traži brzo razmišljanje i brze reflekse, Drop The Chicken daje vam koliko god želite vremena da popratna pomagala rasporedite tako da osigurate da će pile sigurno sletiti u gnijezdo. Pomijeranje pomenutih pomagala po zaslonu je jednostavno, ali kako nivoi odmiču postaje sve teže da ta pomagala rasporedite na prava mjesta koja će osigurati dobitnu putanju nakon što povučete ručicu koja oslobađa platformu ispod pileta.

Ako vam ne smeta „deja vu“ osjećaj kojeg se možete osloboditi nakon nekoliko nivoa, za 0.99$ dobivate zaista zabavnu igru koja će vas kroz 64 dostupna nivoa zaraziti možda i više nego što bi vam bilo drago.

Sve relevantne novosti iz svijeta iUređaja možete čitati svaki dan na našoj stranici, a pratiti nas možete i preko Facebook-a, Twitter-a te pogledati naše video uratke na YouTube kanalu.

Featured image credit: www.nineoverten.com