Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> Scott Forstall je dobio otkaz! (UPDATE)
scottforstall

Scott Forstall je dobio otkaz! (UPDATE)

Vijest da Scott Forstall više neće raditi u appleu sinoć je odjeknula poput bombe. Mnogo detalja nije bilo poznato dok se nije pojavio članak u Wall Street Journalu koji govori kako je Forstall zamoljen da napusti kompaniju nakon što je odbio da potpiše pismo isprike zbog Apple Maps debakla. WSJ, naravno, ne navodi svoje izvore ali oni tvrde da je “zla krv” između Scotta i drugih čelnika u appleu javna tajna te da su se menadžeri drugih odjeljenja godinama žalili na nemogućnost suradnje sa njim.

Scott je bio miljenik pokojnog Jobsa i čovjek koji je nadgledao razvoj iOSa. Čini se da je sada ostao bez prijatelja u ovoj kompaniji. Upućeni kažu kako je John Browett (nedavno imenovani menadžer maloprodaje) takođe zamoljen da napusti kompaniju a izvori kažu kako se nije uklapao u traženi profil te da je napravio nekoliko grešaka. Već dugo vremena se nije desila ovakva promjena u rukovodstvu applea te je dosta ljudi zabrinuto za budućnost ovog giganta. Jony Ive, Eddy Cue i drugi će preuzeti obaveze koje su imala ova dva čovjeka s tim da će čelništvo nad iOSom dobiti sadašnji šef razvoja Mac OS X platforme, Craig Federghi. Ovim putem Federghi će u ruke dobiti odgovornost nad cjelokupnim razvojem Apple softwarea.

Forstallovo vodstvo i odluke bilo je predmet mnogih kritika a sad se blogosferom mogu čuti najglasnije. Scott nije mogao sam biti odgovoran za debakl koji je nastao sa mapama tako da je to, čini se, bila samo kap koja je prelila čašu.

UPDATE:

U toku dana pojavilo se toliko priča i raznih špekulacija da je gotovo nemoguće pratiti sve. Nekoliko članaka čak donosi detalje o problematičnim odnosima Forstalla sa drugim uposlenicima applea. Više svjedočanstava govori kako je sa njim bilo nemoguće raditi a u tom moru informacija i ogovaranja naročito je interesantna jedna anegdota. Prije najave iPhonea 4 upravo Forstall je bio taj koji je nagovorio Jobsa da se njegovim inžinjerima dozvoli da uređaj testiraju van sjedišta tvrtke. Ostatak priče nije potrebno da pričam…