Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> Što nam sve donosi Utorak 10 Rujan 2013 – Apple iPhone Event!
iphone-three-colors

Što nam sve donosi Utorak 10 Rujan 2013 – Apple iPhone Event!

U svijetu tehnoloških blogova postoje tri vrste blogera. Oni koji pišu o bilo kojoj glasini bez obzira, bila provjerena ili ne, oni koji sami razvrstaju što bi moglo biti istina a što ne (poput nas), te oni koji imaju informacije iz prve ruke, izravno s raznih izvora u samom Appleu i koji su u 99% slučajeva u pravu.

Jedan od tih blogova koji rijetko griješi, All Things Digital (po pokroviteljstvom poznatog novinskog lista Wall Street Journal) je prije par dana objavio da će se željno iščekivani, Appleov iPhone event ove godine održati 10. Rujna 2013.

Par dana kasnije, The Loop, i još jedan od blogerskih velikana pod imenom Jim Dalrymple je također potvrdio iz zasebnih izvora da se ovogodišnij iPhone event održava na isti datum.

Što to znači za nas. Šanse su velike da će mnogi od nas na taj dan provesti par sati pomno prateći događanja u Kaliforniji na ovom višesatnom događaju te da će Apple baš na taj dan izbaciti nove iPhone.

Naravno i ove godine, kao i svake druge, blogosfera je puna glasina i nagađanja međutim neke od njih su toliko ustrajne da smo prilično sigurni da će se obistiniti. No što možemo očekivati od iPhonea eventa?

iPhone 5S

100% sigurno ćemo vidjeti novu inkarnaciju iPhonea, najvjerovatnije pod imenom iPhone 5S. Kao i svake godine srednja generacija iPhonea će izgledati isto ili veoma slično prethodnoj ali će imati značajno bolje specifikacije i tipično po jedno dobro hardware ili software iznenađenje. 3GS nam je donio video snimanje, 4S Siri a 5S bi mogao donjeti Slow Motion Video ili možda čak i fingerprint senzor.

 

A7  Procesor

A7-Chip

Sudeći po dosadašnjim upornim glasinama iPhone 5S će imati novi A7 čip koji će i ove godine biti napravljen od strane Samsunga a ne od strane TMCS-a kao što smo to već i čuli. Naravno, bit će brži i bolji. Čemu još brži chip kad i ovaj dosadašnji radi bez problema? Najvjerovatnije radi biometrijske sigurnosti.

Fingerprint Senzor

Ovo je glasina koja ne posustaje već dvije godine od kako je Apple kupio Authentec, firmu koja se bavi fingerprint tehnologijom. Svi smo čuli i vidjeli ovu vrstu senzora uživo ili na filmovima i sve je to lijepo i krasno međutim istina je daleko od Hollywooda.

figerprint

Prema izjavama eksperata u ovoj oblasti tehnologije, ugradnja biometriskog figerprint senzora na prostore veličine home gumba je za sada nemoguća i neviđena. Osim problema s prostorom, kapacitori koji se koriste u današnjim fingerprint senzorima nisu predviđeni za korištenje na mobilnim uređajima te će se prilikom stalnog dodirivanja istrošiti i u roku od par mjeseci.

Pored toga prljavština sa ruku, prašina, pjesak i raznorazna ulja mogu oštetiti površinu senzora te ga napraviti potpuno neupotrebljivim.

fingerprint-patent

Da bi kompanija poput Applea stavila bilo kakvu tehnologiju u svoje uređaja ista mora raditi savršeno.

Ne zaboravite da su kompanije kao Motorola, Samsung, Fujitsu i Siemens već probali staviti fingerprint senzore u svoje laptope i mobilne uređaje ali im to nikada nije pošlo za rukom radi gore navedenih problema.

Da li će Apple uspjeti s ovim? Pitanje je. Ako su uspjeli otkloniti ove vrste problema onda je moguće da će novi iPhone 5S imati fingerprint senz0or na samom home gumbu te će gumb bit prekriven safirnom površinom koja će pomoći oko ogrebotina i trajnosti. Više o tome možete pročitati ovdje. 

Biometrijska sigurnost

No zašto bi se koristio fingerprint senzor? Jedna od očiglednih stvari bi bilo otključavanje samog uređaja i zamjena četverocifrene lozinke što bi i te kako poboljšalo sigurnost uređaja i vjerovatno pomoglo protiv krađe iPhonea. Što više, šuška se da će na početku fingerprint senzor biti korišten upravo za to.

Međutim, to je mala sitnica u usporedbi što bi biometrijska sigurnost mogla uraditi ako zamjeni lozinke i mobilno plaćanje. Zamislite kada više nikada nebi morali upisati lozinku ni u jedan servis u koji se logirate putem iPhonea? Ili zamislite da je vaš otisak prsta spojen sa vašom bankovnom karticom i da s njim možete platiti bilo što i bilo kada? Sada zamislite da vam netko odreže prst radi otiska. Dobro, priznajem, gledam previše filmova.

fingerprint

Da ne spominjemo koliko bi ovo pomoglo cijeloj bankovnoj industriji koja svake godine gubi milijarde dolara radi krađe indentiteta. Biometrijska sigurnost na mobilnim uređajima bi napokon napravila internet sigurnim. Ako Apple ovo odradi kako treba samo je pitanje vremena prije nego što ostale kompanije kopiraju ovu tehnologiju te fingerprint senzori nađu put do prodavnica i ostalih mjesta uključujuči desktop računare.

No veliko pitanja za Apple je kako će ljudi reagovati na ovu vrstu tehnologije? Da li će ovo biti sličan problem koji ima Microsoft sa novim XBox One i Kinect senzorom koji je uvijek upaljen te ga se mnogi plaše.

8 ili 12 mpx Kamera?

Jedni kažu da se sprema novi senzor od strane Sonya, s 12 Mpx kamerom što bi pomoglo pri prodaji i marketingu s obzirom da većina korisnika još ovijek misle da veći brojevi donose bolju preformansu. (Samo upitajte bilo koga tko koristi Android. )

Dok drugi pak kažu da će senzor ostati istih 8Mpx kao i na iPhoneu 5 ali da će preformansa kamera i šira f/2.0 apertura omogućiti da više svijetla dođe do senzora što će znatno poboljšati fotografije specijalno na tamnim mjestima i za vrijeme slikanja bez bljeskalice. Ja se osobno nadam ovoj drugoj kombinaciji.

Dupla LED Bljeskalica

Osim bolje kamere vidjeli smo već više fotografija otvora za veću ili duplu LED bljeskalicu koja će naravno pomoći oko osvjetljenaj fotki. Više o tome.

dual-led

Slow Motion Video

Da bi mogli snimati istinski usporeni snimak potrebna vam je kamera koja dozvoljava snimanje s puno više frejmova u sekundi nego tipične HD kamera. Što više frejmova u sekundi to će vam usporeni snimak biti bolje i realniji dok usporen. Većina kamera mogu ostvariti 30-60 frejmova ali za istinski slow motion vam je potrebno 100 ili više. Glasine kažu da će nova kamera moći ostvariti bar 120 FPS mada mene nebi začudilo da to bude i više s obzirom da se ova opcija već može naći na ovogodišnjim boljim Android telefonima poput Galaxy S4 ili HTC One.

Zlatna boja iPhone 5S

iphone-three-colors

Osim crne i bijele iPhone 5S bi mogao doći i u zlatnoj boji. Ostaviću vama da komentirate na izgled zlatnog iPhonea. Na kraju krajeva ljepota nečega je subjektivna.

 

iPhone 5C

Osim iPhone 5S očekuje se da će Apple napokon izbaciti jeftiniju varijantu iPhonea koja će biti namjenjena za sve one koji si ne mogu priuštiti iPhone 5S. To naravno ne znači da će ovo biti ružan ili jeftin uređaj s obzirom da Apple ne pravi takve. Jednostavno jeftiniji iPhonea će omogućiti većem broju korisnika da isprobaju iOS.

iphone-5C-packaing

Prema dosadašnjim slikama ambalaže, pa i samog okvira, jeftiniji iPhone će se zvati iPhone 5C gdje bi C (eng: Colors) trebalo značiti boja s obzirom da ova varijatna iPhonea treba izaći u puno više boja.

iphone-5C-colors

Nova vrsta iPhonea bi trebala imati plastično kučište te bi trebala koristiti komponente iz iPhonea 5 uključujući 4 incha zaslon, A6 procesor, istu memoriju, matičnu ploču itd.

iphone-5C

 

Priča se da bi uređaj trebao biti znatno jeftiniji do jedno 300$ te bi trebao zamjeniti iPhone 4S i iPhone 5 koji bi bili povučeni iz prodaje.

iOS 7

Naravno, novi iPhonei će biti izbačeni sa novim operativnim sustavom, tako da smo sigurni da će iOS 7 o kojem smo već pisali u detalje biti prikazan u još više detalja a možda i dostupan za ažuriranje na svim uređajim počevši s iPhoneaom 4 pa na gore.

iOS 7 je već do sada doživio 5 beta inačica i o njima te o novitetima koji su pronađeni možete pročitati više ovdje. Beta 1Beta 2, Beta 3Beta 4Beta 5.

Što reći na kraju, dolazi dosta novotarija i sljedeći mjesec će definitivno biti okružen Apple novitetima i novostima.  Čemu se najviše radujete?

 

 • Rasho

  Kao i uvijek FENOMENALNA analiza!BRAVO Omar!

  • Thanks. :)

   • ivanvk

    eh kada bi stvarno bio 300 dolara bilo bi fenomenalno i još iOs 7 super :)) al siguran sam kad kod nas u Hr svaki novi koji izađe košta 7000 kn da če 5c bit ne 300dolara več 600(3000kn) a 5s če biti 7000kn

    • DadoSystem

     Mislim da se misli 300 $ jeftiniji od iPhona 5S, ne da ce mu cijena biti 300 $.
     PS: Jos 10 dana, jedva cekam… :D

 • maja

  ,meni nekako ovako mali ekrani pored samsung galaxya izgledaju poput igracke….

  • Albrickss

   Fala Bogu na izboru. Osobno prestajem koristiti smarthphone kad na tržištu nestane onih ispod 4,5″ ekrana. Jer meni je uz velike “šape” vrlo nepaktično i pomalo nakaradno imati te galaxy i slične mobove.
   Btw, sjećam se kad je izašao prvi iPhone jedan od najčešćih komentara je bio da je prevelik :)

 • SoftwareDeveloper

  “Ne zaboravite da su kompanije kao Motorola, Samsung, Fujitsu i Siemens već probali staviti fingerprint senzore u svoje laptope i mobilne uređaje ali im to nikada nije pošlo za rukom radi gore navedenih problema.” – kako ne, kad imam laptop sa fingerprint senzorom koji savrseno funkcionise?!

  • Albrickss

   Što je to savršeno? Za što koristiš taj senzor na laptopu? Probao si s masnim, prljavim ili prašnjavim rukama, prstima? Koristiš ga više desetaka puta dnevno? Ako su odgovri potvrdni onda trebaš kontaktirati Apple da bacaju pare niz vjetar ;)

   • SoftwareDeveloper

    Sluzi svrsi, a to je najbiitnije ;) …a raspitaj se malo za sta sluzi

    a ispravio sam citat iznad u ko’m pise da im, citiram: “nikad nije poslo za rukom” da ubace fingerprint senzor u laptop… sto nije tocno!

 • Aleksandar Stefanovic

  u koliko sati po nasem vremenu pocinje? pozz

 • rradee

  Ja mislim u 21 h po našem vremenu

  • Aleksandar Stefanovic

   pa ja mislim da je tako bilo uvek, nego nisam siguran…

 • Marijo

  Hoce li bit kakav live prijenos?