Thursday, 24 September, 2020
Home >>> Apple >>> Što znači slovo “i” u imenima Apple proizvoda?
Steve-Jobs-iPhone-main

Što znači slovo “i” u imenima Apple proizvoda?

Appleovo imenovanje pojedinih proizvoda nekad je nosilo zanimljive priče za sobom. Apple Lisa računalo je svoje ime dobilo po kćerci od Steve Jobsa. iMac, Apple proizvod koji započeo nomenklaturu sa malim slovom “i” ispred imena 1998. godine, je to “i” nosio zbog činjenice da se mogao spojiti na internet.

Ali kako je došlo do toga da se malo “i” koristi širom Apple game proizvoda, nije moguće da ga svi nose zbog riječi internet? I nije, postoji nekoliko teorija a iako je neke objašnjavao sam Jobs, moguće je da nikada ne saznamo cijelu istinu. Sa magazina Independent su posljednji u nizu pokušali skinuti veo misterije sa ove nomenklature. I oni citiraju pojedine izjave ujka Steve-a koji je ipak ostavio prostora za više objašnjenja. Pri predstavljanju prvog iMac računala on je rekao kako je to i dalje punokrvni Macintosh ali su ga najviše razvijali s ciljem da bi ga korisnici mogli koristiti za ono što su Appleu rekli da žele – surfati internetom jednostavno i brzo. Objašnjenje o značenju slova “i” ispred se da vidjeti i na jednom od slajdova koje je Jobs koristio na toj prezenzaciji.

Jobs-slide-iMac

Tu se vide još i riječi kao individua, inspirirati, informirati, instrucirati. Svako od njih može se interpretirati u duh koji bilo koji Apple proizvod bio to iPhone, iPad, iMac ili neki drugi nose i dan danas.