Wednesday, 28 July, 2021
Home >>> Apple >>> Žena je ne znajući bacila Apple 1 računalo u vrijednosti $200.000
apple-1

Žena je ne znajući bacila Apple 1 računalo u vrijednosti $200.000

Čisteći garažu, nepoznata gospođa iz Kalifornije je bacila 40 godina staro računalo misleći da je smeće. Računalo u pitanju, je jedno od prvih personalnih računala, koje je započelo kompjutersku revoluciju u kojioj i danas živimo.

Radi se od jednoj od 200 Apple 1 mašina osobno sklopljenih od strane Steve Jobsa, Steve Wozniaka i Rona Wayne u 1976-oj godini, trojice ljudi koji su započeli Apple.

Prema izjavama Victora Gichuna, iz Clean Bay Area recycle centra, misteriozna žena je u centar donjela nekoliko kutija koje su u sebi sadržale staru kompjutersku opremu. Oprema je pripadala njenom umrlom mužu te je bespotrebno zauzimala mjesto u garaži.

Apple-I1

Nakon inspekcije opreme Viktor je zaključio da se radi o Apple 1 računalu koje se onda prodalo na aukciji za $200,000 dolara. Prije toga se jedno prodalo za $350,00.

S obzirom da je samo ručno napravljeno 200 komada, smatra se da momentalno postoji manje od 30 komada koji još uvijek radi, te većina pripadaju kolekcionarima.

Viktor i Clean Bay Area traže nepoznatu ženu kako bi s njim podjelili pola zarađenog novca.

Eto, pa sad vi dobro razmislite što bacate i kako bez Googlanja. Možda i vama jedno ovakvo računlao kupi prašinu na tavanu.