Thursday, 21 August, 2014
Naslovna >>> Blog

Blog

Photo Sphere Camera – Nova Google aplikacija za stvaranje panoramskih fotki od 360°

Android-4.2-Camera-Photo-Sphere-Mode1

Na App Storeu sasvim sigurno ne nedostaje aplikacija za fotografisanje. Ipak, nove ideje se uvijek za pohvalu a nova Google aplikacija Photo Sphere Camera ima potencijala da panoramske fotografije odvede na jedan novi nivo. Iako iPhone kamera već neko vrijeme ima softwaresku mogućnost da pravi panoramske slike, Photo Sphere Camera može uraditi fotografiju potpuno kružnog tipa sa punim uglom od 360°. Princip korištenja je isti kao i kod normalnog panoramskog fotkanja. Nakon što pritisnete gumb virtuelnog okidača mirnom rukom napravite sa uzdignutim uređajem punu kružnicu ... Opširnije »

Prve slike pravog iPhonea 6

iphone6assembled2

Mislim da je vjerovatno svima dosta koncepta iPhonea 6 a vjerovatno i svih različitih glasina od kojih nova procuri skoro pa svaki dan. Vrijeme je da vidimo što nas čeka za mjesec dana kada se očekuje otkrivanje iPhonea 6. Ovaj put vam prikazujemo  prednje staklo te i pozadinu iPhonea sklopljenih u jedno. Naravno ni ovo nije 100% sigurno ali izgleda prilično stvarno, bar po mom mišljenju. Nije čitav iPhonea ali prvi put do sada da vidimo kako će to sve izgledati. Slike dolaze od proizvođača luksuznih maskica ... Opširnije »

iPhone 6 će se isporučivati sa potpuno reverzibilnim Lightning kablom?

USB-regular-vs-reversible-Sonny-Dickson-001

Prije nekoliko dana blogosferom su počele kružiti slike naredne generacije Lightning kabla sa reverzibilnim USB konektorom (može se uključiti u USB port bez obzira na orijentaciju, baš kao i Lightning kabl u iPhone). Sada je stranica uSwitch.com objavila nove slike ovih kablova u njihovom pakiranju. Dakle, ove glasine žele nas navesti da pomislimo kako će novi iPhone i iPad modeli, koji će biti predstavljeni ove jeseni, isporučivati sa ovim novim kablom. Osnovna pretpostavka je da se ovdje radi o novom USB 3.1 Tip C konektoru, ... Opširnije »

iPhone 6 ostaje na 1GB RAM memorije?

Apple-A8-mockup-001

Sudeći po glasinama koje su ponavljali razni izvori, u blogosferi trenutno vlada mišljenje kako će Apple A8 čip koji će pogoniti iPhone 6 imati četiri jezgre clockane na 2GHz. Druge informacije, poput broja jezgri grafike, nisu poznate a blog GforGames sada prenosi priču po kojoj će iPhone 6 ostati na samo 1GB radne memorije. Prema šematskom prikazu koji je na Weibo objavila Kineska kompanija GeekBar (koja se inače bavi opravkom Apple uređaja), iPhone 6 će kao i modeli 5, 5c i 5s imati 1GB RAM ... Opširnije »

Facebook poruke bez instalacije Facebook Messenger aplikacije (UPDATE)

Facebook-Messenger-nope-main1

Potezom koji su mnogi korisnici osudili Facebook je nedavno onemogućio slanje privatnih poruka iz same aplikacije, efektivno tjerajući članove ove najbrojnije društvene mreže da komuniciraju putem odvojene Facebook Messenger aplikacije. Ako se ne želite pokoriti volji Zuckerberga i ekipe, iz ma kojeg razloga, ovdje ćemo vam pokazati nekoliko rješenja da chatate sa Facebook prijateljima bez instalacije Messengera. Prvo rješenje iziskuje da imate jailbreakan iUređaj. Potrebno je da sa Cydiae instalirate besplatan FBNoNeedMessenger tweak koji će vam omogućiti da otvarate, pišete ili odgovarate na Facebook poruke ... Opširnije »

Nove slike iPhone 6 kućišta potvrđuju dosadašnje glasine

iPhone-6-backplate-Sonny-Dickson-001-crop

iPhone 6 glasine ove godine dolazile su sa svih strana osim od Sonny Dicksona, dobro uvezanog Australijanca koji je “procurio” detalje o brojnim iUređajima. Sonny se jučer odlučio pridružiti ostalima te je na svom Twitteru objavio prilično jasne fotke metalnog kućišta iPhonea 6. Kućište u potpunosti izrađeno od metala poklapa se sa svim što smo imali prilike vidjeti do sada. Tu su i sjecišta za bolji prijem antena uređaja koja će zamijeniti staklene dijelove koji su krasili pozadinu modela 5 i 5s, kao i veći ... Opširnije »

Počinje proizvodnja novih iPad modela?

ipad_air_2_replica_touch_id

Dok je blogosfera ovih dana preplavljena slikama iPhone 6 dijelova, u kazanu sa glasinama su sve češće i one čiji su predmet novi iPad modeli. Bloomberg je kasno sinoć objavio članak u kojem se tvrdi da nasljednici iPada Air i iPada mini sa Retina zaslonom ulaze u proizvodne pogone Appleovih poslovnih partnera u Aziji. Prema njihovim izvorima naredni iPad Air već se masovno proizvodi (uoči predstavljanja u listopadu) a slijedeća iPad mini generacija ne zaostaje mnogo. Navodno bi veći model sa 9,7″ zaslonom trebao dobiti ... Opširnije »

Safari Enhancer tweak dodaje nove funkcije u Safari

safarienhancer

Iako mnogi od nas na svojim iUređajima koriste Chrome za pregledanje web sadržaja, Safari i dalje ima svoje prednosti a brzina je sigurno jedna od njih. Ipak, Appleovom pregledniku nedostaje funkcionalnosti što se pokušalo ispraviti putem nemalog broja jailbreak tweakova. Novi Safari Enhancer tweak pokušava izliječiti neke od tih boljki. Nakon instalacije sve dodatne mogućnosti trenutačno stupaju na snagu, bez prčkanja po postavkama. Safari Enhancer će vam omogućiti slijedeće: Pregled web sadržaja preko cijelog zaslona (full screen mode) Neograničen broj tabova Blokiranje pop-upa i JavaScript-a ... Opširnije »

ConvoProtect tweak štiti poruke od radoznalih očiju

convoprotect-feat

Privatnost informacija na našim pametnim telefonima je škakljivo pitanje a nekad tu istu privatnost mogu ugrožavati i oni koji su nam najbliži. Jednom kada svoj iPhone predate na milost ili nemilost prijatelja dimne zavjese padaju, ako se niste pripremili prije toga. Novi ConvoProtect tweak obećava zaštitu poruka, ali i Whatsapp i Kik razgovora. Kao i mnogi drugi tweakovi, i počinje obavljati svoju zadaću nakon što odredite određene parametre u Postavke aplikaciji. Nudi vam dva načina: štićenje poruka i grupnih razgovora putem lozinke, te sakrivanje poruka ... Opširnije »

Znate li da vam iPhone ima Night Mode, za čitanje po noći?

night-mode

Ne znam kako vi ostali, ali ja se obično uhvatim surfanja i čitanja pred spavanje. Ono kad svi legnu i niko me ne ometa. Čitam obično na iPhoneu kako bi se tobože uspavao. Međutim tu postoji mali problem. Nakon desetak – petnaest minuta čak i pod najnižim osvjetljenjem zaslona i kad se oči naviknu na mrak, bijele web stranice počnu biti presvijetle,. Ako ste malo stariji kao ja, ne samo da vas ovo iritira, već vas malo i oči bole. Osim iritacije, poznata je činjenica ... Opširnije »