Thursday, 30 October, 2014
Naslovna >>> Blog

Blog

Tim Cook priznao: “Da, ja sam gay.”

tim-cook

Nakon godina i godina špekulacija, Tim Cook je u eseju koji je osobno napisao za Businessweek potvrdio javnu tajnu o svojoj seksualnoj orjentaciji. Čelnik kompanije Apple je gay. Pomenuti članak će sasvim sigurno ostati zabilježen u povijesti jer ne smijemo zaboraviti činjenicu da se ovdje radi o čovjeku koji je na vrhu jedne od najvrijednijih kompanija na svijetu, jednom od najuticajnijih poslovnih ljudi u SAD. Cook priča o tome kako je cijeli život cjenio privatnost, te kako ovim potezom ne želi privući pažnju na sebe ... Opširnije »

PrefDelete tweak – Deinstalirajte tweakove bez otvaranja Cydia-e

prefdelete

Svi korisnici jailbreakanih iUređaja svjesni su procesa deinstalacije tweakova. Iako nije riječ o mudrom slovu svi smo u jednom trenutku pomislili kako bi taj proces mogao biti lakši i logičniji. Novi tweak pod nazivom PrefDelete upravo ima tu zadaću da omogući uklanjanje tweakova bez pokretanja Cydia-e. PrefDelete daje mogućnost deinstalacije tweakova koji imaju svoj odjeljak u Settings aplikaciji. Dodirnete li, i zadržite prst na nazivu odjeljka nekog tweaka, isti će biti deinstaliran. Naravno, kako ne bi došlo do grešaka u uklanjanju, putem “balončića” bit ćete ... Opširnije »

Kako bi Apple Watch sučelje izgledalo na iPhoneu?

iphone-watch-ui

iOS je, po svojim osnovnim principima, prilično malo pobjegao od svojih početaka dok se još zvao iPhone OS. Nedavno predstavljeni Apple Watch je sa sobom donio i potpuno novo korisničko sučelje koje radi drugačije nego vaš iPhone ili iPad. Vidjeli ste kako se Apple pametnim satom upravlja zumiranjem pomoću krunice, što je pohvalan potez uzmemo li u obzir mali zaslon ovog uređaja. No, kako bi Apple Watch sučelje funkcioniralo na iPhoneu? Isto se zapitao i Lucas Menge koji se dao na posao i izradio prvi ... Opširnije »

Apple iOS 8.1 i Android Lollipop – Poređenje sučelja

iOS-81-vs-Lollipop-comparison

Sa iOSom 8.1 koji se već nekoliko dana vrti na iUređajima, te nedavno predstavljenim Android Lollipop koji se očekuje početkom studenog, borba za prevlast u mobilnom svijetu ulazi u novu rundu. Prije nekoliko mjeseci pokazali smo vam screenshotove beta verzija ova dva sustava, iOS 8 beta i Android L (kako je Lollipop bio poznat u beta verzijama). Ekipa sa RedmondPie je odlučila to poređenje ponoviti sada kad znamo kako izgledaju konačne izvedbe oba operativna sustava. I dok je istina da su značajke i sposobnosti ono ... Opširnije »

Pangu iOS 8 jailbreak – Zašto bi trebali sačekati sa jailbreakanjem svog uređaja

Pangu

Prije dva dana Pangu jailbreak team je iznenadio sve svojom objavom jailbreak alata za iOS 8. Podsjetilo nas je to na vremena prije iOSa 4 kada na jailbreak nismo morali čekati po nekoliko mjeseci, ali nije prošao bez određene kontroverze. Navikli ste od nas dobiti blagovremene tutorijale po izlasku svakog jailbreak alata ali ovaj put smo se zbog brojnih problema odlučili sačekati. Ovo su neki od razloga: Cydia se ne instalira putem alata Pangu jailbreak alat za iOS 8. Saurik je tek jučer izbacio prilagođenu ... Opširnije »

iPad Air 2 – Testovi otkrivaju potentniji hardware no što se očekivalo!

Screen-Shot-2014-10-22-at-4.03.56-am

Kada su nam prošlog tjedna predstavili iPad Air 2, Appleovci su nam obećali mnogo bržu mašinu od svog prethodnika. Svi znamo da se kompanija iz Kalifornijskog Cuperitnoa ne suprostavlja protivnicima sirovim specifikacija ali prvi benchmark testovi pokazuju da je riječ o najpotentnijem iUređaju ikada! Geekbench testovi otkrivaju da Apple A8X čip koji se ugrađuje u iPad Air 2 dijeli 64-bitnu arhitekturu sa srodnim Apple A8 ali i prošlogodišnjim A7 čipom. Za razliku od dva pomenuta, A8X ima trojezgreni procesor clockan na 1,5GHz. Neobična triple core ... Opširnije »

Apple izbacio iOS 8.1

ios-8-1-logo-main

Kao što je i obećano na prezentaciji prošlog tjedna, Apple je jučer objavio iOS 8.1. Nadogradnja je izrazito važna za Apple jer sa njom kompatibilni uređaji (iPhone 6 i 6 Plus, iPad Air 2 i iPad mini 3) dobijaju opciju Apple Pay a tu je i pregršt drugih značajki koje nisu bile dostupne u prvoj iOS 8 inačici. O Apple Pay servisu smo dosta toga rekli. Sa radom prvo počinje na Appleovom matičnom tržištu, dakle teritorij SAD, te mnogi analitičari smatraju (a Apple se nada) ... Opširnije »

OS X Yosemite – Kako uključiti tamni režim rada (dark mode)?

yosemite-2

Friško ste ažurirali svoj Mac na novi OS X Yosemite? Među gomilom novih opcija vjerovatno ste ranije čuli i za, takozvani, tamni režim rada (Dark Mode). U ovom kratkom turorijalu pokazat ćemo vam kako ga upaliti. Kliknite na Apple logo u vašem Menu Baru i otvorite System Preferences. Kliknite na opciju General kako bi dobili neke osnovne postavke vašeg sustava. Ispod opcije “Appearance” označite kvačicom opciju “use dark menu bar and Dock” i Yosemite tamni režim rada će sada biti dostupan širom operativnog sustava. Kako ... Opširnije »

Što nam donosi novi iMac sa 27″ Retina 5K zaslonom?

imac-27-retina-5k

Glavna zvijezda Apple eventa prošlog četvrtka bio je novi iPad Air 2. Tek nešto manje pozornosti, i mnogo oduševljenja od fanova, izmamio je novi 27″ iMac sa Retina 5K zaslonom. Trideset godina nakon predstavljanja prvog Mac računala, iMac današnjice lansiran je sa impresivnim zaslonom rezolucije 5120×2880, što se prevodi na 14,7 milijuna piksela! To je čak 7x više piksela od standardne 1080p full HD rezolucije i 4x više piksela od starog 27″ iMac modela. Zahvaljujući visoko efikasnim LED modulima, novi zaslon je 30% štedljiviji u ... Opširnije »

iPad mini 3 – Sve što trebate znati

ipad-mini-3

Uz iPad Air 2 Apple je, uz dosta manje pompe, predstavio i iPad mini treće generacije. Mnogi su ostali razočarani što i manji model nije dobio novi A8X čip te 8MP iSight kameru, ali pogledajmo što je sve novo a što staro. Zadržan je zaslon od 7.9″ koji je i rezolucijom istovjetan prošlogodišnjem modelu. Stari znalac je i 5MP iSight kamera, kao i Apple A7 64 bitni čip. Jedini realan novitet je dodatak Touch ID biometrijskog senzora. Svi koji su gledali predstavljanje mogli su se ... Opširnije »