Thursday, 24 July, 2014
Naslovna >>> Blog

Blog

Apple se oglasio povodom pronađenog sigurnosnog propusta u iOS-u

iPhone_Backdoor-1

Jonathan Zdiarski, forenzički ekspert i bivši jailbreak developer, je svojim otkrićem ovog tjedna uzdrmao Apple zajednicu. U svom izvještaju Zdiarski je optužio tvrtku iz Cupertino-a da svoj iOS isporučuje sa sigurnosnim propustom radi lakšeg pristupa državnih agencija ali i njih samih (popularni backdoor pristup). Apple je prvo opovrgnuo ove navode te su rekli kako je navodni backdoor pristup tu samo radi lakšeg otklanjanja grešaka i problema. Naravno, većina korisnika je smatrala kako je to tek škrt odgovor te se Apple morao oglasiti sa detaljnijim objašnjenjem. ... Opširnije »

Ova infografika daje pregled iPhone 6 glasina na jednom mjestu

iPhone-6-CW

Svake godine pojavi se toliko glasina o nadolazećem iPhone modelu da postane kranje zamorno pratiti ih. Ove godine većina izvora se slaže kako će iPhone 6 imati veći zaslon od 4,7″ i novi dizajn sa zaobljenim ivicama. Što se tiče većine ostalih komponenti i značajki, tu nema prevelikog konsenzusa. Ekipa sa stranice Nowhereelse.fr odlučila je složiti jednu infografiku u kojoj će biti prikazane najznačajnije iPhone 6 glasine, zajedno sa postotkom vjerovatnoće da će se one obistiniti. Korišteni su podaci objavljeni na raznim blogovima kao što ... Opširnije »

iPad mini koncept zaobljenih ivica izgleda odlično!

hajek-ipad-mini-1

Spomene li se ime Martin Hajek sjetit ćemo se nekih od najljepših koncepata iUređaja ikad. Martin se dokazao kao dizajner koji, na osnovu glasina, kreira koncepte budućih Apple uređaja koji su se dosta puta samo u sitnim detaljima razlikovali od finalnog proizvoda. Glasine o tome kako će iPhone 6 imati u potpunosti zaobljene ivice Martin je iskoristio kako bi stvorio viziju idućeg iPad mini modela koji bi dijelio taj detalj i tako se još bolje uklapao u porodicu Apple mobilnih uređaja pokretanih iOSom. Tu je ... Opširnije »

Pogledajte kako će izgledati novi Modern Combat 5: Blackout za iPhone

moderncombat5banner

Gameloftov izrazito popularni FPS serijal za mobilne uređaje, Modern Combat, uskoro treba dobiti novi nastavak. Modern Combat 5: Blackout najavljuje se već duže od godinu dana a idućeg četvrtka bi konačno trebao biti dostupan na App Storeu. Nakon toliko uloženog rada i truda rezultati su više nego vidljivi. U novom traileru za ovu igru koji je Gameloft ubjavio uoči izlaska na tržište možemo vidjeti da će se toliko čekanje ljubiteljima žanra, ali i Modern Combat serijala isplatiti. Grafika odvedena na novi nivo a kiša metaka ... Opširnije »

Oprez! BigBoss repo je hakovan?!

ripbigboss

Kasno sinoć stigle su vijesti da je BigBoss, jedan od početnih Cydia repozitorija hakovan. Napdač ili grupa napadača je uspjela dobiti pristup svim besplatnim i plativim paketima (tweakovima i aplikacijama) a deb index i čitavu bazu podataka učinili su dostupnom za preuzimanje! Napadači su čak napravili drugi repo koji se može dodati na Cydiau i s kojeg se mogu besplatno preuzimati svi tweakovi. Na njihovoj stranici ripBigBoss mogu se naći reference iz Saurikovog nedavnog posta o kojem je progovorio o jailbreak zajednici, konkurenciji i još ... Opširnije »

iPhone 6 će imati novi Sony senzor kamere sa 13MP?

Sony-Exmor-IMX220-sensor-image-001

Sve glasine koje smo do sada čuli upućivale su na to da će Apple zadržati iPhone 6 kameru na 8MP. Smatralo se kako će kvalitet fotografija biti unaprijeđen pomoću većih piksela, optičke stabilizacije slike i drugih tehnika, a sada nova glasina upućuje na to kako će se u iPhone 6 ugrađivati Sony-jev novi Exmor IMX220 senzor sa 13MP. GforGames prenosi kako je novi Sony senzor sposoban snimati 1080p video, a izvor od kojeg je potekla glasina je navodno pouzdan, kako to kaže pomenuta publikacija. Ono ... Opširnije »

HUDSpeed tweak – Pomozite animaciji nivoa glasnoće da brže nestane sa zaslona

hudspeed

iOS 7 se nalazi na 90% kompatibilnih uređaja. Korisnici su se već navikli na novi dizajn i značajke ali to ne znači da ne postoje detalji koji ponekad zasmetaju. Možda ste primjetili da se nakon podešavanja zvuka ona HUD (Heads Up Display) kockica koja prikazuje nivo glasnoće jako dugo zadržava na zaslonu. Dok jedni to ne primjećuju, drugima se to vrijeme zatvaranja čini kao pola vječnosti. Za ovu drugu kategoriju tu je novi tweak HUDSpeed. Ovaj tweak se protiv problema bori na taj način što ... Opširnije »

Apple ima novog dobavljača za iPhone 6 baterije?

iphone6-concept-1

Nadolazeći iPhone 6 će, po svim prilikama, biti jako tanak uređaj. Zbog te činjenice po blogosferi se već dugo trubi kako Apple ima problema sa nabavkom dovoljno tankih baterija, a ako je vjerovati najnovijim glasinama, sada je za njihovu izradu zadužena još jedna tvrtka. Već ranije smo govorili o tome kako se smatra da će baterija u iPhoneu 6 biti tanja od 2mm (standardne baterije imaju debljinu 2,8-2,9 mm). LG Chemical i Samsung su, navodno, imali problema sa proizvodnjom dovoljne količine tih baterija te po ... Opširnije »

Apple uređaji bi u bližoj budućnosti na jednom punjenju baterije mogli izdržati nekoliko dana ili tjedan?

apple-intelligent-energy

Prema novim glasinama Apple se udružio sa Britanskom kompanijom Intelligent Energy koja proizvodi gorive ćelije. Riječ je o ne tako novoj tehnologiji koja, kad bi se uspjela implementirati na uređajima kao što su iPhone, iPad ili MacBook, pomogla istima da na jednom punjenju baterije izdrži više dana ili čak tjedana! Britanski Daily Mail nedavno je pisao o tome kako je Inteligent Energy odkupila paket patenata od tvrtke Everyday u prosincu prošle godine te da je sklopljeno partnerstvo sa jednom velikom, međunarodnom kompanijom koja proizvodi elektroniku. ... Opširnije »

SMS Stats 2 tweak – Pratite statističke podatke za poruke

smsstats2-feat

Unatoč popularnosti IM klijenata koji su neovisni od platforme (Viber, Whatsapp i drugi) količina SMS poruka koja se šalje sa telefona i dalje je impozantna. Ako vas je ikada zanimalo koliko ste ukupno poslali SMS poruka ili iMessage, te podatke možete saznati putem novog SMS Stats 2 tweaka. Ovaj tweak u aplikaciju poruke dodaje novi virtuelni gumb obilježen slovom “S” (statistika). Tapnete li na njega otvorit će vam se odjeljci sa informacijama o ukupno poslanim porukama, ukupno primljenim porukama, oba podatka zajedno. Pored ukupnog zbroja ... Opširnije »