Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Cydia >>> 16 najboljih Cydia Tweakova za vaš iPhone, iPod ili iPad
New Cydia look

16 najboljih Cydia Tweakova za vaš iPhone, iPod ili iPad

Ako ste novi u svijetu jailbreaka, iPhonea, iPoda ili iPada onda je ovo post za vas. Top tweakovi sve na jednom mjestu!

Prošli tjedan smo vas putem Twittera i Facebooka pitali: koji su vaši omiljeni Cydia Tweakovi te koje od njih koristite svaki dan. Mnogi su se javili. Neki sa svojm sugestijama, a neki sa pitanjima da malo pojasnimo određene tweakove. Iako smo već pisali o mnogim Cydia tweakovima, danas smo odlučili da ih ujedinimo u post kako bi se bolje snašli oni koji su tek jailbreakali svoj iOS uređaj pomoću jučerašnjeg Jailbreakme.com 3.0 jailbreak alata te oni koji su novi u svijetu Cydiae.

Tweakovi su sortirani na bazi vaših glasova.

SBSettings

Nedvojbeno najkorištenija Cydia aplikacija svih vremena je SBSettings. SBSettings vam omogućava da na jednostavan način dobijete pristup svim postavkama na iPhoneu, iPodu ili iPadu. SBSettings radi u simbiozi sa Activator tweakom (malo niže na ovoj listi). Tako recimo, ako pišete e-mail i željeli biste posvijetliti ekran, ili upaliti 3G, pomoću određene geste, kao na primjer, duplim tapom na sat na vrhu ekrana, možete otvoriti sve settinge kao na slici. Ovo je odlično rješenje, budući da ne morate zatvoriti aplikaciju na kojoj radite te ići u postavke, nego su vam ove postavke uvijek pri ruci i samo se pojave preko bilo koje aplikacije uključujući springboard.  SBSettings dođe sa desetak postavki, međutim Cydia je puna besplatnih dodataka (preko 600), tako da bukvalno možete kontrolirati bilo kakve postavke, uključujući neke koje vam ni Apple ne omogućava u samim postavkama. SBSettings također omogućava brzi reboot ili respring kao i gašenje telefona jedim klikom. Ako ste novi u svijetu Cydiae, ovaj tweak bi vam treabo biti prvi na listi. 0$

Five Icon Dock

Five Icon Dock je također jedan od tweakova koji se pojavio u Cydiai na samom početku. Tweak vam omogućava da stavite pet ikona u dock iPhone umjesto četiri. Tweak je besplatan i detaljnu recenziju možete naći ovdje.

BiteSMS

Ako pratite Omzio.com, onda znate da je BiteSMS moja omiljena Cydia aplikacija. O njoj smo već pisali u više navrata ali ukratko: BiteSMS je SMS aplikacija koja ima sve i jednu postavku i funkciju ikada izmišljenu na ijednom mobilnom telefonu.  Sve što vam nedostaje ako ste se prebacili sa Nokia, Androida, Blackberryja ili bilo kojeg drugog mobitela, postoji u ovoj aplikaciji. Aplikacija je potpuno besplatna (besplatna verzija koristi bannere) i ako je niste skinuli, prestanite čitati i drito u Cydiau. Odmah! Go! I’m Serious. Ne šalim se. :)  Detaljna Recenzija BiteSMSa.

Barrel

Barrel je odlična grafička animacija o kojoj smo također već pisali. Da ne bih pokušavao objašnjavati, pogledajte ovaj kratki video. Nova verzija ima jos desetak drugih animacija koje su još interesantnije. Cijena 3$.

 

Fake Operator

Fake Operator vam omogućava da promijenite ime mobilnog operatera u gornjem lijevom uglu sa bilo kojom riječi. Možete vidjeti Fake Operater u akciji na svakom Omizio ScreenShotu. Tweak je potpuno besplatan.

Gridlock

Gridlock

Gridlock je odličan za uređivanje izgleda ikona i dosta se koristi za različite teme. Gridlock vam omogućuje da rasporedite ikonice na zaslonu na bilo koji način. Dakle, ako želite, možete napraviti da je prvi red prazan (bez ikonica) , drugi red sa tri ikonice, treći sa dvije, četvrti prazan itd. Ovdje možete naći punu recenziju za Gridlock. Tweak košta samo 1$

Remove Background

Ja osobno koristim Remove Background vise od i jednog drugog tweaka. Remove BG vam omogućuje da sa jednom “Activator” (Drugi tweak malo niže na listi) gestom ugasite sve aplikacije u multitasking baru. Naprimjer push and hold na home gumb na jednu sekundu ugasi sve aplikacije u multitask backgroundu. Iskreno da vam kažem, ne mogu da vjerujem da Apple nije ugradio ovu opciju direktno u iOS. Tweak je besplatan.

Lock Info

Lock Info je aplikacija o kojoj pokušavam pisati već 6 mjeseci, međutim nikako da nađem vremena. Ukratko, LockInfo vam omogućava da iskoriste sav prazan prostor na lock zaslonu te da ga koristite za različite vrste notifikacija. E-mail previews, SMS, Twitter, Facebook, Prognozu vremena i mnoge druge. LockInfo košta 7.99$ ali se može koristiti 14 dana besplatno tako da ga možete testirati. Ja osobno koristim Lock Info već godinama.

 

iFile

iFile vam omogućava da navigirate kroz sve fajlove u iOS operativnom sistemu. Nesto slično Exploreru na Windowsu. Ovo je jako efektno u suradnji sa drugim aplikacijama koje vam omogućuju da spremite određene fajlove na iPhone. iFile je za one koji imaju više iskustava sa iPhone-om i korištenjem fajlova iz operativnog sistema. iFile možete naći na Cydiai za 4$

Wraparound

Wraparound je relativno novi tweak o kojem smo već detaljno pisali. Wraparound vam omogućuje da nakon što dođete do zadnjeg zaslona na springboardu, nastavite listati u istom smjeru te se prebacite nazad na Spotlight search. Kao sto se vidi iz ovog kratkog videa. Cijena 2$.

AskToSend

Ask to send je napravljen za one sa malo debljim prstima. Ako vam se stalno događa da pošaljete text sms ili e-mail prije nego ste mislili, zato što ste slučajno dotaknuli “send”, Ask toSend će vam izbaciti mali pop up box i pitati da li sigurno želite da pošaljete određeni sms. Imate opciju za da ili ne. Cijena 1$

CyDelite

Kao što znate, kada instalirate nešto u Cydii, jedini način da dotični tweak skinete je da odete nazad u Cydiau. CyDelete vam omogućuje da izbrišete sve Cydia tweakove koji imaju springboard ikonicu na isti način kako i regularne iOS aplikacije. CyDelete je besplatan tweak.

YourTube 2

YourTube 2 vam omogućava da skinete i spremite YouTube videe direktno na iUređaj tako da ih možete gledati i kada nemate internet konekciju. Ovo zadovoljstvo će vas koštati 5$ (YourTube 2 Recenzija).

CameraLock

Jos jedan novi tweak koji dodaje kamera dugme na vas lock zaslon. Ovo vam omogućava brzi pristup kameri kada trebate uslikati nešto na brzinu. Camera lock je besplatna. Ovdje možete naći cijelu recenziju za CameraLock.

camera-lock-main

 

VWallpaper

VWallpaper (Video wallpaper) radi upravo to. Dodaje video u pozadinu umjesto slikovnog wallpapera. Tweak dolazi sa par videa ali vi možete skinuti još stotine sa Cydiae. Postoje verzije za iOS 3 i iOS4. Potrudite se da skinete verziju koja vama odgovara. Mali/Veliki problem sa tweakom je potrošnja baterije.

Celeste

Celeste vam omogućava da prebacujete fajlove preko bluetootha kao i na svakom drugom mobitelu. Još mi nije jasno kako i zašto Apple nije ubacio ovu funkciju u iOS. Moguće iz pravnih razloga. Iz tog razloga, developer je procijenio da je ovaj tweak vrijedan 10$

Activator

Activator je tweak koji radi u tandemu sa drugim tweakovima te vam omogućava da postavite određene geste kojima možete kontrolirati vaš iPhone. Na primjer za SBSettings Tweak ili Remove Background tweak. Activator ima desetine opcija za geste kao na primjer, double click na home gumb, tripple click na home gumb, double click na sat, slide lijevu stranu ekrana, ili desnu, ili gore ili dole, zatresi iUređaj i tako dalje.

Ovo je 16 najkorištenijih tweakova, odabranih od strane čitalaca Omizio.com bloga. Naravno ova lista bi mogla imati još stotine tweakova, međutim, ostavit ćemo neke i za drugi put.

Osim ovih tweakova, ovdje možete naći linkove ka još par tweakova za koje sam ja mislio da bi trebale biti na ovoj listi:

Winterboard – Promijenite izgled ikonica ili bilo koje drugog grafičkog elementa

PhotoAlbumsPlus – Kreiranje albuma u Photo Appu

Stay Opened – Ne dozvolite App Storeu da se zatvori nakon svakog downloada

iStreamNet – Stream besplatne serije sa Američke televizije na iUređaj (Besplatno)

eWiFi – Pronađite više WiFi mreža i uštedite novce

Nije vam dosta? Također možete pogledati “10 Odlicnih Cydia Aplikacija koje smo vidjeli u 2010”   ili možete zaviriti u naš “Cydia Apps” odjeljak na blogu, u kojoj je Omizio team recenzirao već više od 100 različitih Cydia tweakova i aplikacija.

Jesmo zaboravili neki od važnijih tweakova? Ako jesmo, ostavite nam komentar ispod pa ćemo o tome pisati sljedeći put.

 • Dinic

  Napravite recenziju retinapad appa zaipad, slucajno sam ju otkrio, astvar je super. Ustvari bi tako trebalo bit po difoltu u iosu,ali……

 • Dorian

  trebali ste napisat za koji os je aplikacija, yourtube i fake operator nemogu zato sto nemam 4.0..
  I jso jedno pitanje, zasto mi istreamnet ne radi? imam ios 3.1.3 i iphone 3g i kad instaliram cim udjem izadje.

 • Stevica Posao

  Treba mi app koji pretvara iP u usb disk.Sada sam na 4.3.3 i ne radi mi usb disk, pa ako netlo zna za nemi drugi app sa Cydie.

 • Ship00

  Istreamnet mi neradi na os 4.2.1 na 3g cim otvorim video on se nakon par sec sam zatvori..pomoc

 • Iphone

  Ne mogu da nadjem Activator kada ukucam Activator u Cydia nemam nigdje da pise direktno Activatr.Moze li pomoc ako neko zna o cemu se radi?

 • Pingback: Anonymous()

 • Dragan Gasparovic

  instalirao sam BiteSMS ali u njemu nema opcije “delivery report”. Pokusao sma instalirati repozitorij koji sam ovdje nasao “iphonedelivery…
  ali repozitorij ne radi. Pokusao sam s vise njih koje sam nasao preko
  google ali ne radi. Da li postoji nacin koristenja delivery report s
  bilo kojom sms aplikacijom? da li Bite SMS podrzava delivery report
  uopce?