Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Cydia >>> AptBackup Cydia Tweak – Napravite backup i restore Cydia tweakova
cydia1

AptBackup Cydia Tweak – Napravite backup i restore Cydia tweakova

U današnjem nastavku našeg serijala “The Greatest Hits Of Cydia” predstavit ću vam AptBackup, jedan od najkorisnijih tweakova koje možete imati na vašem iUređaju uopšte.

Prije ili kasnije svaki vlasnik iPhonea, iPada ili iPod toucha napravit će update na noviju verziju iOSa ili pak odraditi restore jer je nešto pošlo po zlu. Kada se taj postupak završi preko iTunesa lako možete vratiti sve aplikacije i igre koje ste imali na vašem uređaju ali što je sa svim tweakovima iz Cydiae? U prošlosti je uvijek bilo manje ili više efikasnih Cydia tweakova koji su dozvoljavali da uradi backup drugih tweakova ali se većina korisnika (bili iz neznanja, bilo iz nepovjerenja u te tweakove) odlučivala na ponovnu instalaciju tweakova provjerenom metodom “jedan po jedan.” Prije nego se ponovo odlučite na ovaj korak, olakšajte si život i razmislite o AptBackup tweaku.

Ovaj tweak je više nego jednostavan za korištenje. Kada ga nakon instalacije pokrenete vidjet ćete samo dvije opcije: backup i restore. Kliknete na backup i ovaj tweak će pohraniti što mu je potrebno. Kada se jednom nađete u situaciji da napravite update ili restore firmwarea na vašem uređaju, nakon jailbreaka iz Cydiae samo trebate ponovo instalirati AptBackup te kliknuti na restore opciju koja će pokrenuti download svih Cydia tweakova i aplikacija koje ste ranije pohranili.

Nedostatak leži u činjenici da ovaj tweak ne pohranjuje vaše lične postavke za pojedine tweakove ali to je nešto sa čime se može živjeti.Ako vas zanima sam mehanizam iza ovog procesa ubrzo ćete shvatiti da je i on prilično jednostavan. Kada unutar ovog tweaka tapnete na backup opciju on će pohraniti tekst file na vaš uređaj koji će kasnije prebaciti na iTunes (ili, tačnije, vaše računalo) kada napravite iTunes backup. Jednom kada reinstalirate firmware taj file će biti vraćen na vaš uređaj te će tako ostaviti otvorena vrata da AptBackup napravi svoj posao.

AptBackup je besplatan tweak. Proces kojim se on služi nije komplikovan ni idealan (neki su govorili kako im je tweak radio odlično, drugima nije pomogao) ali ako koristite određeni broj Cydia tweakova bez kojih ne možete živjeti on će vam sasvim sigurno uštediti mnogo vremena. Za kraj, možete pogledati i video da dobijete bolju predstavu o AptBackup tweaku.

Video credit: TechEraser

  • franc

    ne radi

    • Moze malo vise informacija. Tweak definitivno radi pitanje je sto kod tebe ne radi?

  • Stefan

    Nigdje ne piše kako instalirati taj tweak!?!??! Može malo više uputa vezano za instalaciju samoga tweaka??