Friday, 22 October, 2021
Home >>> Cydia >>> iOS 9.3 – Sve što trebate znati
ios-9-3

iOS 9.3 – Sve što trebate znati

Predstavljanje novih iPhone i iPad uređaja prošli ponedeljak Apple je iskoristio i kao priliku da nas upozna sa novom iOS 9.3 inačicom. Kako to obično biva, Apple s proljeća svojim korisnicima ponudi nadogradnju koja donese dodatnu funkcionalnost a ne samo zakrpe kako to inače bude slučaj. Pogledajmo što nam sve novo donosi iOS 9.3:

Night Shift Mode

iOS-9.3-Night-Shift-mode-teaser-001

Riječ je o noćnom režimu rada koji smanjuje emitovanja takozvane plave svjetlosti sa zaslona vašeg uređaja i tako rasterećuje naše oči i pomaže nam da lakše utonemo u san. Značajka se moći paliti ručno iz Control Center a u okviru Settings aplikacije moći će se podesiti razni parametri za automatizaciju po vašoj želji. Standardno automatsko paljenje ove značajke se oslanja na vrijeme i lokacijske usluge kako bi se utvrdio zalazak Sunca.

Zaštita bilješki

Aplikacija Notes, ili bilješke, postala je puno boljom u iOS 9 a sada je dobila i mogućnosti zaštite osjetljivih podataka koji bi se tu mogli pohranjivati i to putem lozinke ili Touch ID senzora. Kada se uključi putem nje se mogu zaštiti individuelne bilješke od radoznalih očiju. Jako praktično.

Nove 3D Touch kratice

iOS-9.3-3D-Touch-App-Store-Home-screen-shortcuts-iPhone-6s-screenshot-001

Apple je odlučio dodati pregršt novih Home Screen 3D Touch prečica za standardne iOS aplikacije kao što su App Store, iTunes, postavke, vrijeme, kompas i slično. Na primjer, pritisak na ikonu Settings aplikacije sada nudi pristup popularnim kraticama za WiFi, bateriju ili Bluetooth. App Store ikona ima kraticu za ažuriranje svih aplikacija i slično.

Bolja podrška za iOS u obrazovanju

iOS-9.3-Education-Preview

Novi firmware omogućava bolju podršku za uređaje koje koristi više korisnika u obrazovanju. Pomoću standardne lozinke od četiri cifre učenici će se moći logovati na bilo koji iPad u njihovoj školi koji će tada biti postavljen sa njihovim osobnim postavkama, moći pristupiti svim svojim aplikacijama, knjigama i dokumentima. Profesori će moći korisiti novu Classroom (učionica) aplikaciju kako bi vodili svoje učenike kroz lekcije i pratili njihov napredak.

Ostalo

News aplikacija dobija više mogućnosti personalizacije sadržaja koji se prikazuje i nudi određenom korisniku. Pored toga iOS 9.3 donosi mogućnost spajanja više od jednog Apple pametnog sata na iPhone što će dobro doći vjerovatno developerima, a male promjene je doživjela i Health aplikacija.

Ako još niste nadogradili svoj uređaj na iOS 9.3, putem slika u nastavku možete vidjeti kompletnu listu svih novina i promjena: