Monday, 2 August, 2021
Home >>> Cydia >>> Mac OS X El Capitan – Sve što trebate znati
OS-X-El-Capitan

Mac OS X El Capitan – Sve što trebate znati

I dok smo ovih dana obradili dosta novosti koje nam je Apple predstavio na WWDC-u, pomalo smo zapostavili Appleov najozbiljniji komad software-a. Mac računala raznih tipova i oblika ove godine će pogoniti svježe predstavljeni Mac OS X 10.11 El Capitan, nazvan po poznatoj stjenovitoj formaciji koja se nalazi u Yosemite nacionalnom parku u SAD. Pa pređimo odmah na najzanimljvije detalje.

Safari novosti

Nova inačica Safari web preglednika koja će se isporučivati sa El Capitan donosi mogućnost pinanja, tj. pribadanja, web stranica. Pinovani tabovi će imati vlastitu ikonu lijevo od tab bara. Ako stranica u tabu reproducira zvuk imat ćete opciju da isti ugasite (mute) sa klikom miša.

pin-Tabs

Unaprijeđeni Spotlight

Čini se kako će nova Spotlight inačica nešto naslijediti od iOS-a (tačnije Siri) pa će se isporučivati sa unaprijeđenim sustavom za prepoznavanje prirodnog govora, te ćete tako moći pretraživati pojmove kao što su: “Dokumenti na kojima sam radio prošlog srpnja,” “Mail koji sam ignorirao od Filipa” i slično.

OS-X-El-Capitan-Spotlight

Novi Mission Control

Sada ćete prozore moči baciti na bilo koju stranu zaslona direktno iz Mission Control, slično kao u Windows 7, što značajno popravlja multi tasking split screen iskustvo.

Spaces-Bar

Ako prozor povučete preko vrha zaslona on će automatski biti otvoren preko cijelog zaslona, a ako nakon toga još jedan prozor povučete iznad njega oni će biti prikazani u split screen režimu.

Split-View

Performanse

Čini se kako je, u odnosu na prethodnika, El Capitan najviše promjena doživio upravo ispod kože kako bi dodatno ubrzao obavljanje naših svakodnevnih zadataka. Aplikacije će se otvarati do 1,5 puta brže, odaziv će biti 2x brži, 4x brže otvaranje PDF fajlova u Preview i još mnogo toga. Metal, iOS 8 framework koji je pružao “bliži pristup metalu” grafike sada je dostupan i Mac developerima što će u praksi značiti za čak 50% poboljšane performanse grafike i 40% efikasnije rendanje, što u konačnici dovodi i do manje potrošnje baterije. Apple će raditi sa developerima kako bi oni što prije Metal framework iskoristili u svojim aplikacijama.

Developeri su još u ponedeljak mogli preuzeti prve beta inačice novog OS X a program javnog beta testiranja će biti započet narednog mjeseca. El Capitan će kao besplatna nadogradnja biti dostupan ove jeseni.

Sve novosti sa WWDC 2015 konferencije možete pročitati ovdje.