Friday, 30 July, 2021
Home >>> Cydia >>> Oprez! BigBoss repo je hakovan?!
ripbigboss

Oprez! BigBoss repo je hakovan?!

Kasno sinoć stigle su vijesti da je BigBoss, jedan od početnih Cydia repozitorija hakovan. Napdač ili grupa napadača je uspjela dobiti pristup svim besplatnim i plativim paketima (tweakovima i aplikacijama) a deb index i čitavu bazu podataka učinili su dostupnom za preuzimanje!

Napadači su čak napravili drugi repo koji se može dodati na Cydiau i s kojeg se mogu besplatno preuzimati svi tweakovi. Na njihovoj stranici ripBigBoss mogu se naći reference iz Saurikovog nedavnog posta o kojem je progovorio o jailbreak zajednici, konkurenciji i još dosta toga. Saurikove izjave mnogi su okarakterisali monopolističkom, naročito one koje opisuju Cydiau kao jedini validni alternativni App Store za jailbreakane uređaje. Pokretači napada pozivaju sve vlasnike jailbreakanih uređaja da podržavaju konkurenciju.

0ptimo, menadžer BigBoss repoa nije dao nikakvu izjavu ali zajednica upozorava na dodavanje novog repoa te preuzimanje sadržaja sa njega. Implikacije nisu samo moralnog karaktera, da se kradu tweakovi koji se inače naplaćuju, problem je što uvijek postoji mogućnost da na svoj uređaj instalirate nešto što može sadržavati malware. U ovom postu namjerno nismo linkovali stranicu napadača jer se čin protivi sa našim stavovima.

O cijelom skandalu oglasio se sam Saurik koji kaže kako je preuzimanje sa BigBoss repozitorija i dalje sigurno, te da njegov sadržaj nije izmijenjen niti zaražen od neke druge strane. Ovo, na žalost, baca tamnu sjenku na već poljuljanu jailbreak zajednicu te ponovo postavlja stara pitanja o potrebi za jailbreakom. Mi ćemo nastaviti da pratimo ovu priču te ćemo vas obavještavati o eventualnim promjenama “s fronta.”

 

Story credits: Reddit via iDownloadBlog

  • Ако не инсталирамо тај нови репо значи да нема никаквих проблема