Tuesday, 20 October, 2020
Home >>> Cydia >>> SecuriCodes – Cydia tweak za zaštitu podataka u stilu James Bonda
securicodes-main

SecuriCodes – Cydia tweak za zaštitu podataka u stilu James Bonda

Passcode lock na iPhone-u je odlična zaštita osobnih podataka od znatiželjnih pogleda, ali što ako smo na bilo koji način prisiljeni odati lozinku?

SecuriCodes je cydia tweak kojim određujemo koje će aplikacije biti vidljive na ekranu kada otključamo iPhone a koje će biti skrivene ili čak obrisane s uređaja s time da samo sučelje prilikom otključavanja iPhone-a ni na koji način ne odaje kako se tu skriva tako moćan tweak koji upravo nešto radi.

Skrivanje Aplikacija:

Npr. Ako nam je glavna lozinka (passcode) 1234 kojom otključavamo iPhone, možemo podesiti da ukoliko ukucamo lozinku 2222, uređaj se otključa ali sakrije aplikacije koje unaprijed odredimo i dodijelimo toj lozinki u SecuriCodes tweaku.

Brisanje Povijesti pretraživanja

Moguće je isto tako odrediti lozinku da se prilikom otključavanja iPhone-a obriše povijest pretraga unutar safari aplikacije ili posljednji pozivi a isto tako i imenik, poruke, mailovi, notes, itd. Siguran sam da je ovaj tweak odjednom postao veoma dobra solucija za mnoge od vas koji imaju nešto za sakriti.

Brisanje cjelog uređaja:

Na isti način određujemo i lozinku za “samouništenje” pa će se prilikom otključavanja iPhone-a, ako ste to unaprijed odredili u “securicodes” aplikaciji, pokrenuti proces brisanja cijelog iPhone-a (Wipe iPhone), što bi opet moglo dobro doći ljudima koji se bave određenim poslovima pa ne žele da podaci iz aparata budu otkriveni ako završe u pogrešnim rukama i sl.

Za funkciju brisanja cijelog iPhonea, potrebno je dva puta ukucati lozinku kako ne bi slučajno netko baš pogodio lozinku koju ste odredili za “samouništenje”, što smatram dobrom sigurnosnom mjerom.

SecuriCodes je opremljen velikim rasponom mogućnosti podešavanja ali najvažnije je da unaprijed predvidite moguće ishode i podesite tweak da učini baš to što biste vi željeli u određenoj situaciji.

“SecuriCodes” je testiran na iPhone-u 4 s iOS-om 5.1.1 te tijekom višemjesečnog testiranja nije pokazivao znakove nestabilnosti i nepouzdanosti.

Ovaj tweak potpisuje autor IanP a dostupan je putem BigBoss repozitorija na Cydia-i po cijeni od 1,99$ što stvarno nije previše s obzirom na “spasilačke” tendencije samog tweak-a i ciljanu skupinu potencijalnih korisnika.

  • mbiphone

    isa sam testirati, istavio da mi sakrije viber, al sad kad maknem to opet mi nema vibera,a kad upisujem u search nadjem ga! kako ga vratiti

    • mbiphone

      skuzio sam, sa sbsettingsom se vraca!