Sunday, 19 September, 2021
Home >>> Cydia >>> Što je Cydia repo source i kako ga dodati na vaš iPhone?
Cydia Repo

Što je Cydia repo source i kako ga dodati na vaš iPhone?

Cydia Repo ili Repozitorij je hosting za Cydia pakete. Ako ne znate što je Cydia, prije nego nastavite čitati ovaj post, pročitajte Što je Cydia i zašto je važna.

Kao što web stranica treba hosting i mjesto gdje se čuvaju svi html fajlovi te stranice da bi mogla funkcionirati, tako i Cydia treba mjesto gdje su pohranjene sve Cydia aplikacije tako da se mogu skinuti kad vam trebaju. To mjesto se zove Repo ili Repozitorij.

Bez repo-a ne bi bilo nikakvih aplikacija u Cydia-i. Cydia sama ima pet aktiviranih repo-a. Ovo je pet najvećih sigurnih iPhone programerskih kuća u Americi (BigBoss, ModMyi.com, UltraSnow, Telesphoreo i MacCity). Možda ste već čuli za neke od njih. Ovih pet većinu aplikacija u Cydia-i drže pohranjene na svojim serverima.

Pored ovih pet, mnogi drugi iPhone programeri imaju svoje repozitorije ali nisu uključeni u Cydia-u automatski nego ih vi morate dodati. Ovdje ću vam dati upute kako da dodate repo u Cydia-u. Ako niste sasvim upoznati sa Cydia-om, onda pročitajte Kako se snaći u Cydia-i: Upute.

Kako Dodati Cydia Repo/Source: Upute:

Sada se možda pitate zašto dodavati repozitorije u Cydia-u. Dat ću vam primjer: prije par dana je izasao superhack “Pandora Radio Skip Hack” o kojem smo već pisali. Taj hack nije bio napravljen od strane nekog od pet glavnih Cydia repozitorija koji dodju uključeni sa Cydia-om, nego ga je napravio web repo the iphone best repo. Stoga, da bi ga skinuli, morate prvo dodati novi Cydia repo (ili Source) na kojem taj hack ili paket stoji.

1. Otvorite Cydia-u i kliknite na Manage Tab pa onda na Sources:

2. Kliknite na Edit u gornjem desnom uglu.

3.  Kliknite na ADD u gornjem lijevom uglu

4. Ukucajte adresu novog repozitorija koji želite dodati. (Iz primjera gore navedenog sa Pandorom nova repo adresa bi izgledala ovako: “http://theiphobespotrepo.net/apt/” bez navodnika). Zatim kliknite Add Source.

Nakon toga ćete dobiti poruku od Cydia-e da taj repo nije siguran zato što nije jedan od njihovih i  pitanje da li ga još uvijek želite dodati. Odaberite da. Cydia će dodati novu repo address i saznati koji su paketi spremljeni tamo i dat će vam listu svih paketa.

Od tog trenutka, svaki naredni put kada se Cydia-a loadira uvijek će provjeriti i taj novi repo za nove pakete i update.

U slučaju da ukucate pogrešnu adresu, Cydia će vam javiti da takav repo ne postoji. Dakle, morate probati ponovo.

Ukratko, što više repo-a imate, to ćete vam vise aplikacija na Cydia-i biti dostupno.

Sto ako imate problema? Pogledaj te sto je Cydia Safe Mode.

 • Tomycrosound

  e sad ništa ne kužim…

  Znači, aplikacije koje sam skinuo s neta na PC nije mi pametno instalirat ?!

 • Mario Rodic

  Kaze mi kaoo da ova adresaa nijee tocnaa kao da sam je krivoo upisaoo 5puta sam je upisaoo i necee:((

 • neznanac

  meni nece ucitati niti jedan repo kao ni mariu

 • Dzenis

  Ne radi vam url :) nije takav , nadjite drugi …