Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Cydia >>> Unflod je malware koji napada jailbrakeane uređaje i kojeg se trebate paziti!
Unflod-malware

Unflod je malware koji napada jailbrakeane uređaje i kojeg se trebate paziti!

Apple se diči stabilnošću i sigurnošću svoje iOS platforme. To je činjenica koju je teško pobiti. Priča se, pak, mijenja kad jailbreakujemo svoje iLjubimce. Time se dobija root pristup uređaju koji ostaje otvoren za napade. Rizik je to koji svjesno prihvatamo zbog mogućnosti koje nam jailbreak nudi.

Nedavno je otkriven novi malware koji ciljano napada jailbreakane iUređaje. Prvi put je prije par dana spomenut na Redditu. Iako se ne zna puno o njemu čini se kako nosi sve karakteristike tipičnog malwarea. Potiče iz Kine i distribuira se u vidu Unflod.dylib filea koji se kači za sve procese jailbreakanog uređaja te nadzire sve izlazne SSL konekcije s uređaja. Cilj mu je ukrasti vaš Apple ID skupa sa lozinkom te dostaviti ih na servere u Kini. Njegov izvor je nepoznat.

Da li je vaš iUređaj zaražen ovim malwareom doznat ćete ako otvorite iFile i uputite se na ovu adresu: /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/. Nađete li tu pomenuti Unflod.dylib file znači da ste zaraženi. Ukloniti ga možete brisanjem filea ali, kako napominju iz Njemačke sigurnosne kompanije SektionEins, niko ne može biti siguran da ste u potpunosti uklonili prijetnju. Sigurnija opcija je restore putem iTunesa koji, na žalost, vodi do gubitka jailbreaka.

Ukoliko ste zaraženi Unflod malwareom preporučljivo je da promijenite svoju Apple ID lozinku. Takođe, držite se dalje od repozitorija koji nude piratski sadržaj! Da li je i vaš uređaj bio zaražen ovom pošasti?

 

Image and story credits: iDownloadBlog

 

  • robee

    Zna li se na kojem repo-u se nalazi i kojim app-om se pokupi? Eo ja provjerio i sve ok za sada :)