Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Cydia >>> xBackup dozvoljava backup i restore svih Cydia App-ova prije i poslije jailbreaka
xBackup-Cydia-App

xBackup dozvoljava backup i restore svih Cydia App-ova prije i poslije jailbreaka

Po meni, jedan od najvećih problema sa jailbreakom je to što, svaki put kada jailbreakate iPhone, morate ponovo instalirati sve svoje omiljene Cydia aplikacije pošto se sve automatski brišu kada napravite iOS update. Ovo je po mom mišljenju, definitivno dosadan i spor proces bez kojeg se do sada nije moglo.

Znam da je ovo problem i za druge, pošto često vidim pitanja u vezi sa ovim u Omizio komentarima ili preko FB stanice.

Sa obzirom da Apple objavljuje novu verziju iOS svaka dva tjedna, proces ponovnog instaliranja Cydia aplikacija stvarno postaje “pain in the ass”. Ja sam osobno napravio listu svih tweakova i hackova sa Cydia-e i nakon svakog jailbreaka odem u Cydia-u i ponovo ih instaliram sve odjednom. Ovo je malo brže nego instaliranje svake apliakcije posebno jednu po jednu, zahvaljujući ‘Queue‘ opciji u Cydia-i,  međutim, ovo je jos uvijek proces koji je potpuno nepotreban i veoma dosadan.

Kao instalirati sve aplikacije u isto vrijeme?

Na sreću, danas sam našao odličan Cydia tweak pod imenom xBackup. xBackup  vam dozvoljava backup i restore cydia aplikacija. xBackup ima samo tri opcije, backup, help i restore.

Cijeli proces je jako jednostavan. Prije nego sto podignete iOS na novu verziju, instalirajte xBackup koji možete naći na BigBoss repo-u.

Nakon što instalirate aplikaciju, otvorite je i kliknite backup.

Nakon toga napravite sync, iPhone-a sa iTunes-om. Ovo će pohraniti kopiju svih Cydia aplikacija u iTunes backup. Poslije toga možete napraviti iOS update i jailbreak iPhone kao i obično.

Nakon što ste završili jailbreak, odite u Cydia-u i samo skinite xBackup i pritisnite “restore” opciju. Ovo će vam restoreati sve aplikacije koje ste imali prije jailbreaka. I to je to.

Ako slučajno dobijete poruku da backup ne postoji, onda napravite sync i back up sa iTunesom koji će vam prebaciti backup fajl sa iTunesa.

Aplikacija stvarno radi kako treba i vrijedna je 1.50$ koliko košta u Cydia-i.

Ako vam je dosadilo ponovo instalirati sve Cydia aplikacije nakon svakog jailbreaka, onda svakako probajte xBackup.

 • Dugixy1

  ova aplikacija je dobra ali veliko pitanje kolko je učinkovita.
  razlog je taj što nakon dizanja os-a ne rade sve aplikacije koje smo imali na prijašnjem os-u,znači instalirati sve odjednom može značiti safe mod,respring i na kraju restore.

  to je i jedan od razloga što sam još na 4.2.1 software,ne rade mi sve aplikacije sa novijim os.

  • Ja mislim da aplikacija isto ucinkovita kao i manualno dodavanje aplikacija samo brze. To znaci ako instaliras verziju koja nije competabilna sa novim iOS-om onda nece raditi. To je problem sa Cydia aplikacijama odmah nakon jailbreak-a. Isti je problem i sa ovom aplikacijom. Ja bih pricekao par tjedana dok se sve aplikacije ne update-aju…

   • Dugixy1

    tu su slažem sa tobom,evo ja sam nočas ubacio 4.3.1 i zasada mi sve radi,također sam čekao jedno vrijeme dok se app i settingsi prilagode novom softwaru.

   • Postoji li neki način da se zaštiti položaj ikonica appova na springboardu nakon jailbreaka?
    Naime, prilikom zadnjeg jailbreaka na iPhone-u su sve aplikacije posložene po abecedi i izvan svojih direktorija, te je potrebno dosta vremena da se to ručno posloži….

 • Napijalosale

   bok,ljudi…Molim za malu pomoć. Da li itko zna kako mogu otključati iPhone 4  iOS 4.3.3. sa 04.10.01 basebandom? Mislio sam da moram nekako promijeniti baseband,ali kako? i gdje mogu skinuti ultrasnow za unlock? hvala

  • Darko Vančina

   Ovako otkljucati ga mozes samo pri kupnji jedne od kartica  ( Rebel ili Gevey ) jer taj baseband 04.10.01 se jos uvijek ne moze softverski tj. uz pomoc ultrasnow-a otkljucati… evo ti i link za Gevey pa pogledaj iako pise za baseband 02.10.04 i 03.10.01 ali i za 04.10.01 jehttp://www.omizio.com/unlock/otkljucajte-iphone-4-baseband-02-10-04-i-03-10-01-preko-sim-interposera/#axzz1MS5J0SoC

 • Nememnadimak

  imao sam 4.2.1 i stavio 4.3.3, prije toga sam napravio bckp aplikacija, kad sam vracao, instalirao je sve aplikacije koje sam imao, ali neke nisu radile dok ih nisam izbrisao i ponovo instalirao. onda je bilo sve ok. znaci po meni je polovicno dobra. dobra je jer instalira sve aplikacije odjednom, i ne moras pamtiti sta si imao instalirano, pogotovo je dobro za app bez ikona koje bis inace zaboravio da si ih imao…