Monday, 16 May, 2022
Home >>> Cydia >>> XBMC – besplatni majstor multimedije
xbmc

XBMC – besplatni majstor multimedije

Prošle godine napravili smo recenziju popularnih audio-video playera dostupnih na AppStoreu, te smo nakratko spomenuli i XBMC za jailbreakane uređaje – vrlo popularan player i na drugim platformama za Windowse, Mac, Linux itd. Vezano za ovu temu moramo spomenuti da u zadnje vrijeme većina video playera dostupnih na AppStoru je maknula podršku za AC3 i DTS zvuk u video fajlovima. Zbog čega? Zato što je firma koja polaže patente na ta dva formata vrlo poznata DOLBY DIGITAL, a oni žele da im svaki developer video aplikacije plaća licencu za spomenute formate. Naravno neki si to ne mogu priuštiti, pa su izostavili podršku za ta dva formata. Zašto je ovo bitno? Zbog toga što posebno pogađa one koji vole konzumirati MKV fajlove  (današnji standard za reprodukciju High Definition sadržaja) na svojim uređajima – jer većina MKV fajlova ima zvuk enkodiran ili u AC3 ili DTS formatu. To znači ako pokušate gledati MKV film/video na nekom video playeru iz AppStorea – sliku ćete imati ali bez zvuka – čak i u nekim playerima koji tvrde da imaju podršku za DTS/AC3, kao što je to slučaj sa CineXPlayerom.

XBMC Home Screen

Sa XBMC playerom takvih problema nema. Sam player „guta“ praktički sve što mu date za zadaću – čak i 1080p MKV sa DTS i/ili AC3 zvukom! Znači MKV, AVI, MPEG, MP4, MOV… lista je poprilično duga. A najbolje od svega je, što je player dostupan svima i to besplatno!

XBMC je dostupan za većinu iOS uređaja, iPhone, iPad, iPod Touch pa čak i Apple TV.
Ako imate uređaj novije generacije – iPad 3 ili 4, iPhone 4S ili 5, postoji mogućnost da reproducirate MKV fajlove u 1080p rezoluciji bez trzaja.

Sam XBMC je proširiv dodatnim pluginima, skinovima, sa mnoštvo opcija. Možete instalirati male aplikacije – ekstenzije, kao npr. da vas na home screenu XBMCa dočeka weather info za grad koji navedete. To je samo jedan od primjera, jer ekstenzija je (po)dosta. Naravno možete ga kustomizirati sa skinovima po želji, ali ovaj standardni je kompatibilan sa touchsreen uređajima, tako da ga nije potrebno mijenjati.

Od naprednijih opcija tokom reprodukcije video fajlova, nude vam se upravljanje slikom, postprocessing slike, aspect ratio, zoom – što se zvuka tiče možete zvuk dodatno pojačati, uskladiti zvuk sa slikom ukoliko kasni, uskladiti subtitlove ukoliko kasne, odabrati stream zvuka ukoliko ih je više itd…Također posjeduje zgodnu opciju “MediaInfo” u kojoj vam pokaže sve važne informacije o samom fajlu. Kodek s kojim je enkodiran, rezoluciju, format, i kad će se završiti (u koliko sati) reprodukcija fajla.
Nudi stvarno mnoštvo opcija koje ne nude čak niti neke paid aplikacije na AppStoreu.

XBMC Player

Da biste instalirali XBMC, trebate dodati njegov repozitorij ručno u Cydia storeu:

http://mirrors.xbmc.org/apt/ios/ 

Ako ne znate sami dodati repozitorij u Cydiu, pročitajte naš tutorial ovdje.

 • zgking

  Moram priznati da je program dosta zanimljiv , ali unatoč trudu da pronađem adresu gdje se naštima i kako se pomoću WIFI na njega prebacuju video , slike ,glazba i programi . Naime program koristim za gledanje filmova sa subtilovima zove se Oplayer ima pod sekcijom File Servers mogućnost Wifi transfera i to na par mogućih načina ( via HTTP , via Bonjour , via FTP ) . Molio bi autora ovoga članka da to pojasni nama ostalima način prebacivanja filevoa kako bi mogli ocjeniti koliko je moćan XBMC media center .

  • XBMC je stvarno najaci. Ja ga koristim na Apple TV. Sve o njemu ukljucujuci super detaljne tutoriale mozete naci na http://xbmc.org/

   2013/5/28 Disqus

   • zgking

    hvala na odgovoru , ali na njihovom sajtu nisam našao točan odgovor na svoje pitanje. Dakle volio bi kada bi kao do sada mogli ovdje za nas koji nismo toliko vični raznim stvarima da napišete u kratki tutorijal na ovoj stranici kako se XMBC player koristi tj. kako se prebacuju video , glazba i ostali sadržaji na njega.

    Ono što su oni napisala na Wikipediji uopće nije korisno jer ima brdo nebitnih stvari.

    Hvala unaprijed

    • Kristijan

     Fajlovi se prebacuju preko aplikacije iFunBox ili bilo koje druge koja moze pristupiti datotecnom sustavu vaseg uredjaja. Fajlove skopirate ovdje: /var/mobile/Documents. Dakle kad skopirate fajlove u taj folder, poslije ga samo dodate u XBMCu – to napravite na sljedeci nacin: kliknete na tip sadrzaja na home screenu, dakle video, music ili pictures, nakon toga “add source” i browsate do tog foldera gdje vam se nalaze fajlovi. Nakon toga XBMC ce vam izlistat sve dostupne fajlove za reprodukciju.