Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Analitičari najavljuju iPad mini za listopad
ipadmini

Analitičari najavljuju iPad mini za listopad

Kada je Google prije par dana predstavio svoj tablet  prvijenac, Nexus 7, bilo je za očekivati da se blogosfera ponovo zagrije za glasine o iPadu sa manjim zaslonom. Priznajem, sa podrškom samog Googlea, Nvidia Tegra 3 chipsetom i cijenom od 199$, Nexus 7 je prvi Androdi tablet koji je uspio privući više moje pozornosti no što sam očekivao, te je normalno da mediji počinju špekulirati (po ko zna koji put) o mogućem Appleovom odgovoru.

iPad mini priča stara je koliko i originalni iPad. Ponuditi tržištu tablet sa zaslonom od 7″ i logom “jabučice” po povoljnijoj cijeni nije ideja koja bi odgovarala samo mom budžetu. Problem je uvijek bilo nisko mišljenje ujka Stevea o 7″ tabletima, a svi znamo da se njegove riječi smatraju mantrom Apple zajednice. Ipak, Tim Cook nije Steve Jobs te se ne bih iznenadio ako jednog dana stvarno vidimo iPad mini. To ipak ne znači da ću povjerovati svakoj glasini kojoj pročitam a današnja je izašla iz pera čovjeka po imenu Andy Hargreaves, analitičara u tvrtci Pacific Crest. Andy je u četvrtak podnio izvještaj u kojem ne predviđa ništa što već nismo čuli. iPad mini sa zaslonom od 7,85″ te 8GB flash memorije trebao bi se naći u prodaju nekad tokom listopada ove godine po cijeni od 299$.

Odlučimo li se vjerovati ovome, Apple i Google već navlače boksačke rukavice za ring koji se zove praznična sezona 2012. iPad mini bi u borbu krenuo sa nešto većom cijenom koja bi pokojeg kupca mogla natjerati u smijeru Nexusa 7 ali oni koji se osjećaju ugodno u iOS ekosistemu sasvim sigurno bi razmislili o izdvajanju dodatnih novaca. Zli (ili možda realistični?) jezici govore kako Google svjesno gubi novac na svakom prodanom Nexus 7 tabletu u nadi da će prodajom velikih brojki pokriti gubitke. Kako će se ova fantomska borba završiti i da li će Appleovci ove godine stvarno predstaviti iPad mini, možemo samo nagađati.

Izvor: cnet.com