Sunday, 19 September, 2021
Home >>> Glasine >>> Apple ima pet timova koji rade na tehnologiji bežičnog punjenja?
wireless-apple-iphone-concept-dock

Apple ima pet timova koji rade na tehnologiji bežičnog punjenja?

Tema bežičnog punjenja sigurno spada u kategoriju “vrućeg krumpira” kada se pomenu Apple i iPhone. Neki smatraju da je Apple trebao ovo implementirati ranije dok se drugi kunu da kompanija iz Cupertinoa čeka da tehnologija sazrije. Bilo kako bilo, mnogi smatraju da će iPhone 8 konačno dobiti ovu tehnologiju a to potvrđuju i današnje glasine.

Neimenovani izvor koji je, kao i obično, dobro uvezan i upoznat sa dešavanjima u kompaniji Apple, progovorio je za Reuters kako čak pet grupa ljudi unutar kompanije radi na tehnologijama bežičnog punjenja. Apple je nedavno postao i članom Wireless Power Consortium (WPC) što je mnogima dalo još povoda da vjeruju da ove mogućnosti dolaze na budući model. WPC je međunarodni konzorcij koji upravlja Qi standardom bežičnog punjenja koji su prihvatili brojni proizvođači i koji je implementiran u mnogim proizvodima. Pojedina rješenja koji proizvođači mobilnih telefona danas koriste nisu kompatibilna među sobom, i sami Samsung telefoni podržavaju dva različita standarda: Qi i AirFuel.

Iako oko toga ne vlada konsenzus, Ming-Chi Kuo je nedavno izjavio kako smatra da će svi iPhone modeli ove godine dobiti opciju bežičnog punjenja. Pitanje ostaje da li će se u fabričkom pakovanju isporučivati “punjač” koji će podržavati i ovu opciju ili će isti morati kupovati zasebno.