Sunday, 1 November, 2020
Home >>> Glasine >>> Apple pregovara sa intelom o proizvodnji procesora
intelapple

Apple pregovara sa intelom o proizvodnji procesora

U cupertinou se mnogo trude da proizvodnju dijelova koje čine njihove uređaje prebace iz samsungovih u nečije druge ruke. Činjenica je da ako danas želite proizvoditi svoje uređaje u milijunskim brojkama teško možete zaobići Samsung i naći adekvatnu alternativu. Iako Samsung nije idejni tvorac procesora koji udišu život iUređajima, oni izlaze sa njihovih proizvodnih traka. Zadnje glasine govore kako Apple zamjenu vidi u tvrtci čije je ime postalo skoro pa sinonim za procesor – Intel.

Fortune saznaje kako su (navodno) Apple i Intel već daleko odmakli u svojim pregovorima. Njihov izvor je Doug Freedman, uposlenik investicijske banke RBC, a predmet razgovora je, naravno, prebacivanje proizvodnje procesora za iUređaje Intelu. Freedman čak tvrdi da je upoznat i sa nekim detaljima o kojima se trenutno raspravlja. Prema njegovoj izjavi Intel bi pristao da proizvodi iPhone procesore iako oni koriste arhitekturu tvrtke ARM (koji je jedan od njihovih najvećih konkurenata) ali pod uslovom da u budućnosti iPad bude koristio procesore bazirane na Intel x86 arhitekturi.

Tu dolazimo do najvećeg problema. U ovom trenutku su ARM čipovi daleko ekonomičniji od Intelovih koji bi kanibalizirali iPadovu bateriju. U Intelove sposobnosti ne treba sumnjati te mnogi predviđaju da bi buduće generacije Intel mobilnih procesora mogle nadmašiti ARM i u ovom pogledu ali do tada bi Apple konverzijom iPada na x86 napravio potez ravan pucnju u koljena.

  • Jaaa

    Dobra firma samsung!

  • hm..

    koliko vidim sa steve jobsom je umro i apple….