Thursday, 21 October, 2021
Home >>> Glasine >>> Apple radi na vlastitom internet radio servisu
itunes

Apple radi na vlastitom internet radio servisu

Internet radio servisi stekli su zavidnu popularnost širom svijeta. Servisi kao što su Pandora ili Spotify spadaju među najprepoznatljivije i najkvalitetnije te svojim članovima nude pristup prilično obilnim količinama muzike za određenu mjesečnu naknadu. Glasina da Apple radi na vlastitom internet radio servisu nije nova a Bloomberg danas saznaje kako će taj servis sa radom krenuti početkom naredne godine.

Za razliku od gore pomenutih renomiranih servisa Apple bi svoj nudio potpuno besplatno ali uz dodatak reklama. Izvori koji su upoznati sa cijelom stvari kažu kako je appleov menadžment trenutno u pregovorima sa čelništvom najvećih izdavačkih kompanija kao što su Sony, Warner i Universal, a najveće pitanje koje treba biti riješeno je raspodjela prihoda stečenog od tih reklama. Navodno bi dogovor trebao biti postignut do polovine narednog mjeseca što bi tvrtci iz Cupertinoa omogućilo da ovaj servis “pusti u pogon” u prvom tromjesečju nadolazeće godine. Ne zaboravimo da je prodaja muzike putem iTunesa važan prihod za Apple te da je ova tvrtka u izrazito bliskim odnosima sa većinom relevantnih izdavača. Imajući to u vidu možemo biti sigurni da će se zajednički jezik naći skoro.

Na koji će način appleov radio funkcionirati te koje će biti njegove mogućnosti nije nam poznato. Jasno je samo jedno, ovo će biti još jedna zlatna koka za Cooka i ostale.