Sunday, 1 November, 2020
Home >>> Glasine >>> Apple razmišlja o kupovini tvrtke TomTom?
applemaps

Apple razmišlja o kupovini tvrtke TomTom?

Apple Maps, najveći promašaj koji je u posljednje vrijeme napravila kompanija koja se ubraja u najvrednije na svijetu, i dalje nastavlja da zabrinjava svoje tvorce. Cook obećava da se na rješenju radi užurbano a sada čujemo i glasine da bi Apple mogao kupiti jednu od najrespektabilnijih kompanija koja se bavi navigacijskim rješenjima, Nizozemski TomTom.

Nakon što je odlučeno da će Maps aplikacija za iOS dobiti novo ruho, izvedeno u vlastitoj a ne Googleovoj režiji, TomTom je odabran kao partner koji je obezbijedio turn-by-turn navigiranje. Analitičar Hans Slob (takođe Nizozemac) danas je izjavio kako postoji čak 30% šanse da će Apple kupiti tvrtku TomTom. On to objašnjava činjenicom kako je ovoj tvrtci potreban značajan priliv novca a Appleu znanje, iskustvo, umijeće i nebrojeni kartografski podaci koje TomTom posjeduje. Ovo bi, vjerovatno, bio najlakši i najbrži put do saniranja akutnih problema od kojeg boluju Apple Maps.

Navodno, Apple bi kupovao dionice TomToma po cijeni od 10€ po komadu. Neće to biti mala cijena ali kad je u pitanju spašavanje ugleda sumnjam da bi Apple škrtario. Ipak, ovo se još smatra glasinom i stoga ne treba biti uzeto k srcu.

Izvor: Bloomberg