Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Budući iPhonei će imati touch iD i home gumb integrirane u zaslon
iphone-no-home

Budući iPhonei će imati touch iD i home gumb integrirane u zaslon

Već znamo da će novi iPhone 6s u sebi imati ForceTouch tehnologiju koju danas možemo naći na Apple Watchu. Force Touch će dozvoliti treću dimenziju gesti te zaslon koji prepoznaje kako jako ga pritisnete.

Apple je započeo proizvodnju iPhonea 6s s Force Touch tehnologijom. 

iPhone bez brade

Prema posljednjim izvještanjima iz Taiwana, Apple već ima tehnologiju koja će dozvoliti Touch ID senzoru da bude integriran u sam zaslon, touch and disply driver integration (TDDI). Ako je ovo istina to bi također moglo značiti da će Apple vjerovatno potpuno izostaviti home gumb koji bi sada mogao postati dio Touch ID integracije.

Drugim riječima, home gumb će postati cijeli zaslon odnosno pritiskanje na zaslon malo jaće nego obično, a touch ID će vam prepoznati otiske pristiju bilo gdje na zaslonu.

Ovo vjerovatno neće vidjeti svijetlo dana do sljedeće godine i iPhonea 7, ali bi ta promjena mogla popraviti još par problema sa sadašnjim dizajnom i Appleovom potragom za što tanjim i lakšim uređajima.

iphone-7-koncept
iPhone 7 koncept pokazije kako bi budući iPhoni mogli izgledati bez home dugmeta i sa zaslonom od ivice do ivice.

Manji uređaj, veći zaslon

Izostavljanje home gumba, i stavljanje Touch ID u zaslon bi se riješilo cjelog donjeg dijela iPhona, takozvane brade što bi dozvolilo uređaju da zadrži 4.7 i 5.5 inči zaslone ali bi sam uređaj bio puno manji, što bi značilo da ga opet možete bez problema koristi s jednom rukom, što je niz godina odvajalo iPhonea od većih Android telefona.

Ako ovome dodamo i novije tehnologije takozvanih edge to edge zaslona, novi iPhone modeli bi mogli biti fizički puno manji s istim zaslonom ili pak današnje veličine ali s još većim zaslonom.

Jedni problem s izostavljanjem home dugmeta je promjena u ikonskom izgedu iPhonea koja za sada razlikuje iPhonea od svih ostalih uređaja na tržištu. Ovo bi mogao biti loš marketinški potez, međutim benificije u korisničkom iskustvu, veličini, težini i izgledu bi mogle dobiti ovu bitku.

Siguran sam da će nakon godine dana testiranja Force Toucha na iPhonea 6S, integriranje home gumba putem Force Toucha biti sljedeći korak.

Mislite li da je ovo dobar korak za Apple?

Ostale iPhone glasine o kojima smo pisali možete naći ovdje.