Thursday, 21 October, 2021
Home >>> Glasine >>> Bye Bye Samsung, Hello Intel
intel-main

Bye Bye Samsung, Hello Intel

Ne mogu reći da sam imalo iznenađen glasinama da Apple već neko vrijeme planira da napusti Samsung kao glavnog proizvođača komponenti za iOS uređaje.

Mislim da smo do sada već svi upoznati sa veoma javnim pravnim problemima između Applea i Samsunga, tako da ne moram ići u detalje. Međutim, ako vas treba podsjetiti, pogledajte:

Nije nikakva tajna da Apple već duže vrijeme pregovara sa drugim kompanijama koje bi potencijalno mogle proizvesti dovoljno silikona za Apple iUređaje.

Na žalost, veoma je malo kompanija u svijetu koje imaju kapacitet da proizvedu milijarde narudžbi za Apple, tako da je Apple do sada bio primoran da nastavi praviti CPU komponente sa Samsungom. Do sada su pregovori bili s ogromnom, ali manje poznatom Tajwanskom kompanijom TSMC, međutim izgleda da će uz njih narudžbe početi primati i Američki gigant Intel.

intel-i5

Kalifornijska kompanija Intel, koji od 2005 godine pravi čipove za sve linije Apple računala, do sada nije željela da pravi Appleov custom silikon, već su htjeli da Apple u iPhone ugradi Intelove čipove s čim se Apple naravno nije složio. Međutim, izgleda da je Intel počeo pjevati drugu pjesmu, te je odlučio početi praviti Apple dizajnirane CPU komponente za iOS uređaje, što će dozvoliti Appleu da se potpuno odvoji od Samsunga i njihovih tvornica.

Reuter Tech Insideri od kojih smo pokupili ove glasine, također naglašavaju da su Intelove tvornice tehnološki bar dvije godine ispred TSMC i Samsunga te da će ova tranzicija definitivno imati pozitivan utjecaj na buduće iOS uređaje.

Naravno, još uvijek je riječ samo o glasinama, ali kao što već do sada veoma dobro znamo s Appleom, gdje ima dima, ima i vatre!

Što vi mislite? Da li je ovo pozitivno ili negativno za Apple i zašto?

 • Josip

  —Okani se—
  Šta se tiče samsunga,vidjet češ kakve će sad proizvode nuditi narednih godina kad im nestanu ideje od apple-a. I ja bi lako sastavio bmw kad bih radio narudžbe za njega u svojoj garaži sa njihovim nacrtima i idejama,znači njihova pamet,moje ruke,ako če samsung kroz par godina biti bolji od apple,ne računajuči hrpu jezgri, više nikad neću kupiti proizvod od apple.-a. toliko o tome koliko vjerujem samsungovoj kreativnosti. toliko od mene.

 • Amigos

  Nisam sa ni jedne strane,samo hocu da kazem da je android zahtevan sistem odnosno tezak banalno receno i da zahteva vise jezgara i ram memorije da je na bilo koji iphone android sistem ne bi imao zadovoljavajucu brzinu koju ima sa ios pozzz…..

 • scaraser

  fiksni rulz :D

 • Josip

  Što se tiče tužbi i applea,ni meni se ne sviđa takva politika,ali kao što sam i naveo da hardwersko nabrijavanje ništa ne znači. Dokaz ti je s3 sa 4jezgre i iphone 5 sa dvije koji je brži,apple je kompanija koja ulaže u istraživanje za pobiljšanje npr cpu te zatim traže firmu koja može njihovu ideju proizvesti kvalitetno i dovoljno količinski. Da objasnim malo slikovitije. Za zgradu od npr 10 katova je zaslužan arhitekta koji je mjesecima,godinama crtao taj projekt i usavršavao ga(stabilnost,sigurnost od poplava,požara,bura…plin,struja,voda) te dok se to završilo tada se traži kompanija sa advekatnim ljudima koji su u mogučnosti to prenjeti u dijelo. O ome pričam cijelo vrijeme. Ideja i mozak projekta je arhitekt,a građevinci su radna snaga koja po nacrtu tog arhitekta radi taj projekt. I jedno i drugo su zaslužni za tu zgradu te su potrebni u cijelini da bi se to završilo. Zgrada bez nacrta je isto kao gradilište bez radnika.

 • Ne volim ulaziti u ove diskusije tko je bolji tko nije, svatko nesto drugo voli i zeli ali ti si stvarno ispran i pricas gluposti. Mislim ovo je smjesno. Izvini nemoj se uvrijediti ali bas ne znas ni neke od obicnih sitnica o Apple ili Samsung proizvodima i tim dvijema kompanijama.

 • NO NO

  Nemas ti veze o cemu pricas, a sta samsung sve proizvodi a sta Apple. Onda ispada da samsung ulaze i premalo za razvoj telefona. Što se tiče izvikanog Galaxya , pusti telefon koji moras svaki dan da restartujes, mada ima vrlo dobre frizidere samsung tu mu skidam kapu.

 • Nisam znao da je to arogantno, niti sam ovdje rekao ista protiv Samsunga. Samo navodim cinjenice. Apple bjezi od Samsunga zato sto su se obogatili na njim. Samsung je najveca OEM tech tvornica na svijetu.Da Imaju izbora nebi sigurno radili sa njima. Sto se tice sto je bolje to je na end useru. Neki vole Samsung neki Apple. Ja znam sto je meni u dzepu i zasto. Mislim da su i ostali dovoljno pametni da sami odluce sto mogu i zele kupiti.