Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Glasine >>> Da li Apple surađuje sa Logitechom pri izradi iPhone gamepada?
iOS-7-beta-SDK1

Da li Apple surađuje sa Logitechom pri izradi iPhone gamepada?

Svatko voli dobru tajnu prekrivenu velom misterije i umotanu u enigmu. Otvaranje WWDCa u ponedjeljak trajalo je manje/više dva sata i bilo je tu mnogo priče o raznim novitetima. Ono što je još zanimljivije od onoga što je predstavljeno je, logično, ono što je prešućeno! Kada su Appleovci prisutnim developerima prikazali sliku koja je dala uvid u mogućnosti novog iOS 7 SDK, mogla se vidjeti jedna pikanterija koju niko nije pomenuo ni jednom riječju – MFi Game Controllers.

iOS-7-beta-SDK

Iza skraćenice MFi skriva se naziv “Made For iOS.” Činjenica da se Apple sprema, po prvi put, dati svoju podršku drugim proizvođačima dodatne opreme u izradi kontrolera za igre nije prošla nezapaženo. AppleInsider je jučer saznao više detalja o ovoj vrućoj temi koja gotovo da više i nije u domenu glasina. U utorak je na WWDCu održana prezentacija u trajanju od 45 minuta na kojoj je obznanjeno kako kompanija iz Cupertiona radi sa tvrtkama kao što su Logitech i Moga s ciljem da se tržištu ponude standardizirani kontroleri pomoću kojih bi se upravljalo igrama na iUređajima. Prikazana su čak i dva moguća tipa kontrolera.

13.06.13-Controller-2

Jedan model bi služio ujedno i kao kućište za iPhone te bi dva uređaja u cjelini djelovala poput klasične ručne konzole tipa Sony PS Vita. Drugi model je klasični kontroler koji ima raspored gumbića sličan kontroleru koji koristi XBOX 360, pa čak i Sony PS3. Apple je, takođe, obećao developerima pomoći u nastojanjima da na App Store što prije objave igre koje će biti kompatibilne sa MFi opremom.

13.06.13-Controller-3

Ova golema vijest dodatno na težini dobija ako je sagledamo u svjetlu činjenice koliko su kvalitetni naslovi za iUređaje na App Storeu smanjili prodaju “pravih” prijenosnih konzola tipa Nintenda DS. Ovo bi zacementiralo Appleovu poziciju na tom tržištu a ne smijem ni pomisliti šta bi se desilo kada bi stigla odluka da App Store igre dolaze na Apple TV. Što vi mislite? Da li bi bili zainteresirani za nabavku ovakvog jednog kontrolera? Više o novom iOSu 7 možete pročitati u linkovima u nastavku: