Tuesday, 20 October, 2020
Home >>> Glasine >>> Da li su izdavačke kuće zainteresovane Appleov internet radio?
itunes

Da li su izdavačke kuće zainteresovane Appleov internet radio?

Prije nešto više od mjesec dana donijeli smo vam glasinu da Apple sprema vlastiti internet radio servis koji bi konkurirao servisima kao što su Pandora, Rdio ili Spotify. Prema nedavnim govorkanjima projekat je odmakao daleko, čak se i spominjalo da bi sa radom trebao krenuti naredne godine. Danas pak čujemo da postoje ozbiljne prepreke sa licenciranjem muzike od strane izdavača.

Razni izvori progovorili su za CNET kako Appleova ponuda uopšte nije zanimljiva trima velikim izdavačkim kućama (Sony, Universal i Warner). Činjenica je da su glasine oko iRadio servisa (između ostalog) nepovoljno uticale na cijenu dionica tvrtke Pandora ali se naglašava da čak i ako Apple ubrzo uspije oduševiti čelnike gore pomenutih kuća sa svojom ponudom, trebat će još dosta vremena da se razrade detalji i da se sve stavi “na papir.”

Nije tajna da je iTunes bio zlatna koka za sve ove izdavačke kuće u protekloj deceniji te da Apple brižljivo gaji dobre odnose sa njima. Ipak, to nije dovoljno da se bilo kakav dogovor postigne u kratkom roku. Potencijalne sume novca koje bi se tu prometnule bile bi astronomske a niti jedan veliki izdavač nije postao velik time što je rado dijelio profite. I dok ljudi iz Pandore pokušavaju nagovoriti američki kongres da umanji tantijeme koje su dužni isplaćivati web radio servisi, Apple svoje nade polaže u to da iRadio projekat živi na leđima iAd platforme.

Da li će vuk biti sit a ovce na broju, nećemo saznati tako skoro. Do tada, pogledajte kako možete besplatno koristiti Spotify čak i u Hrvatskoj i drugim zemljama regiona.