Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Europska unija mogla bi natjerati Apple da odustane od Lightning priključka
lightning_iphone_5

Europska unija mogla bi natjerati Apple da odustane od Lightning priključka

Zakonodavstvo Europske unije (EU) jučer se složilo da napravi nacrt zakona koji bi se sve proizvođače mobilnih telefona natjerao da koriste jedan, utvrđeni standard za punjače baterija, dakle, jedan punjač koji bi odgovarao svim uređajima. Navodno bi pomenuti nacrt već na proljeće mogao biti proslijeđen parlamentu EU na glasanje.

Dok bi to bio odličan potez u očima većine potrošača, s druge strane bi to bio udarac za Apple zbog činjenice da trenutno svi na tržištu dostupni iUređaji koriste za Apple specifični Lightning priključak.

Ukoliko bi zaslon bio izglasan na parlamentu, svaka zemlja članica EU dobila bi rok od dvije godine da isti ubaci u svoje zakonike. Proizvođači mobilnih telefona kao što su Samsung ili Apple dobili bi dodatnu godinu dana roka da implementiraju potrebne promjene. Ovakav potez ne bi se odrazio samo na tržište EU nego i na globalno tržište s obzirom da će se proizvođači teško odlučiti da prave različite modele mobilnih aparata za različita tržišta.

Da se podsjetimo, Lightning priključak sa 9 pinova predstavljen je prošle godine kao zamjena za stari 30-pinski priključak koji je poznat još iz doba prvih iPod modela, te je Apple omogućio da uštedi dosta na prostoru u svojim uređajima.

Da vas čujemo, smatrate li ovo plusom ili minusom? Da li bi imali problema sa iPhoneom koji ima, npr. micro USB priključak?

 

Story credits: TUAW

 • Ilija Čvorović

  Totalna glupost!

 • Tom

  Evo ti moj komentar to rade samo da bi neka kopanija zaradila hrpu love,a nama ostalima zadali glavobolje jer moramo kupovati i nove priključke, i stare pripasivati na nove

 • Ante Ćurlin

  Hahah koja ironija.,.. Upravo mi danas puka tj pokvaria se lighting prikljucak za iPhone5… I sad ga nemam cime napuniti.. Narucio sam novi al dok dode doslovno sam bez mobitela jer nemam nikoga tko ima noviji iphone. A kad gledam ove micro svi na istom punjacu i pune kako kome treba a ja svoga moram nositi sa sobom uvjek :D

 • Neca

  Extra, jeeeeeeeee imacemo svi iste konektore za punjac i necemo morati da vucaramo svugde punjac, xxDD :D

 • Josip Sinković

  I od mene palac gore za ovaj prijedlog zakona. Standardizacija u ovom pogledu može biti samo dobra za nas korisnike. Kako će se odraziti na velike kompanije? Iskreno – briga me,ako žele prodavati uređaje u EU tada će ugraditi micro USB (type C bi trebao biti ako se ne varam) i priča gotova. Apple nas nije pitao da li nam odgovara njihov konektor (stari ili novi). Mogli smo kod kuće imati i pet micro USB punjača i svejedno bi morali kupiti njihov punjač ako nam zatreba. Zaista neću imati ništa protiv ako će svi uređaji morati imati isti konektor,a Samsung,Apple i sva ostala ekipa neka se prilagodi!

 • Ivo

  Bas ce EU natjerati Apple da mijenja svoj standard… mislite da USA ce natjerati EU da mijenjaju svoj standard!!!! mislim da je tako ok!

 • Maki

  Whatever ! Mi cemo i dalje kupovat iPhone, a moćni Apple ce za nas EU funove napravit adapter/priključak i vuci siti, ovce na broju? Samo da ne puknu cjenu 50$… ;)

 • jabuka

  Ukoliko bi “zaslon” bio izglasan, – profesionalna deformacija :)

  Ne, bolji je od microusb-a trajniji i praktičniji, EU treba da natjera ostale proizv. da ga implementiraju u svojim uređajima :).