Friday, 23 October, 2020
Home >>> Ostalo >>> Facebook >>> Facebook navodno pregovara o kupovini tvrtke WhatsApp
WhatsApp

Facebook navodno pregovara o kupovini tvrtke WhatsApp

Internet servisi i aplikacije koje dozvoljavaju razmjenu tekstualnih poruka (a nekad i poziva) putem interneta nisu novina na mobilnim telefonima. Postojali su i prije nego što smo dobili prvi iPhone ali njegovom pojavom i nevjerovatnom uzletu u korištenju interneta na mobilnim uređajima dobili smo aplikacije o kojima smo mogli sanjati prije nekoliko godina. Jedna od najpopularnijih je, naravno, WhatsApp messenger a danas smo čuli glasinu da bi tvrtka uskoro mogla biti preuzeta od strane Facebooka.

Izvori koji su upoznati sa cijelom situacijom povjerili su to stranici TechCrunch. Detalja o samim pregovorima, uslovima ili cijeni još nema ali ne sumnjam kako će ta suma biti izdašna. WhatsApp messenger je dostupan ne samo na iOSu nego i na drugim platformama: Android, Symbian, Windows Phone pa čak i BlackBerry. Do listopada prethodne godine ovaj servis bilježio je na svojim serverima promet od milijardu poruka dnevno! Za toliku bazu korisnika Facebook će morati da se spremi na ozbiljno plaćanje, ali to im nije strano kad se sjetimo da su ove godine kupili i Instagram.

Zuckerberg je u svom nedavnom intervjuu za Bloomberg Businessweek izjavio kako je svjestan da budućnost leži u mobilnim uređajima. Kupovinom tvrtke WhatsApp Markova društvena mreža dobila bi priliku da svoje pipke proširi u pravcu još većeg broja korisnika kojim bi se mogle plasirati reklame kojih do sada nije bilo na tom servisu. Izvještavat ćemo vas i dalje o razvoju ove situacije kad budemo znali više detalja. Čini se kako je Facebook krenuo u veliki pohod.

 • Berka

  Kakav idiotizam je taj Facebook, sve ce oni kupit…a nemogu napravit postenu aplikaciju za iOS, jer vec vise od mjesec dana aplikacija ne radi

  • Kile_Omizio

   Mnogima Facebook aplikacija ne radi već neko vrijeme. Definitivno trebaju poraditi na zadovoljstvu korisnika.

 • rapajic

  još nam samo to fali..
  pa da iz dobre app naprave smeće..

 • marac_

  meni taj app ne radi već duže vrijeme. ruši se non stop nakon zadnja 2 updatea. totalno beskoristan za razliku od vibera koji je free i ima opciju poziva i poruka.
  sad vidim razlog više da ga obrišem s iphonea

 • TMAC

  Mozda glupo pitanje,ali da ne dajem dolar bezveze ;).Mogu li ja preko ovog mesengera slati sms-ove nekom ko nema isti instaliran ??

  • gogach

   ne