Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> I Reuters podržava glasinu o smanjenom dock priključku
iphone-5-rumor-610x250

I Reuters podržava glasinu o smanjenom dock priključku

Po realnom scenariju, ostalo nam je više od dva mjeseca do trenutka kada ćemo baciti oko na novi iPhone. Vijesti sada dolaze “na kašičicu” ali znamo da ćemo vrlo skoro biti preplavljeni njihovom količinom. Nalazimo se u fazi recikliranja glasina a najčudnije je što u proteklim tjednima iste čujemo od listova i agencija koje su ugled i povjerenje stvarali desetinama godina.

Prošlog tjedna je “glavu na panj” stavio The Wall Street Journal a danas je isto učinio i Reuters. Za njihove urednike progovorila su dva upućena izvora te po ko zna koji put podgrijava se glasina da će novi iPhone imati umanjeni dock connector. Umjesto 30, novi priključak trebao bi imati samo 19 “zubaca.” Primarni razlog ovakvoj promjeni je ušteda na prostoru. Priključak koji sa Appleovih uređaja poznajemo gotovo 10 godina širok je 21 mm te je u poređenju sa micro USB priključkom pravi golijat. U Appleu su, kako to bilo drugačije, odbili dati komentar na upit Reutersa. Na pitanja se nije oglasio ni Logitech koji važi za jednog većih i respektabilnijih proizvođača dodatne opreme za Appleove uređaje.

Od silnih glasina koje čujemo tokom godine moramo priznati da logika iza ove prilično štima ali ne možemo izbjeći da pričamo o aspektu koji bi značio pravu logističku noćnu moru. OK, istina je da bi se ovom promjenom uštedilo dosta prijeko potrebnog prostora u već pretrpanim uređajima. Problem bi mogli imati vlasinici dodatne opreme kao što su zvučnici, stolni dock punjači ili AV kablovi, koji su se na iPhone i iPade povezivali preko dobrog starog dock priključka sa 30 zubaca. Smanjivanje tog broja na 19 na novom iPhoneu morali bi pratiti svi proizvođači dodatne opreme a u prelaznom periodu vjerujem kako će dobar posao napraviti kompanije koje budu proizvodile adaptere koji će omogućivati povezivanje “novog na staro.” Vrijeme za promjenu je vjerovatno pravo ali koliko će ta tranzicija biti bolna ostaje da vidimo.