Thursday, 25 February, 2021
Home >>> Glasine >>> Intel uskoro počinje proizvoditi iPhone i iPad procesore?
iFixit-iPhone-6s-teardown-image-004-Battery

Intel uskoro počinje proizvoditi iPhone i iPad procesore?

Trenutno vlada konsenzus kako će Apple A10 i A11 čipove za iPhone 7 i iPhone za iduću godinu proizvoditi tajvanska kompanija TSMC. I dok Intel i dalje nema adekvatno rješenje da odgovori kompanijama Qualcomm, Samsung, Apple ili čak Huawei na polju procesora za mobilne uređaje, čini se kako će upravo oni u bliskoj budućnosti proizvoditi Apple dizajnirane A čipove za iUređaje.

Kako navodi Nikkei Asian Review kompanija Intel proizvodit će Apple čipove za neke dvije godine. Do ovoga saznanja se došlo nedavno nakon što je Intel postigao dogovor o licenciranju sa britanskom kompanijom ARM o proizvodnji čipova po njihovoj tehnologiji, a znamo da svi relevantni igrači u mobilnom prostoru koriste ARM procesore. Samuel Wang, Gartnerov analitičar za poluprovodnike kaže kako će 2018. ili 2019. TSMC dobiti jaku konkurenciju u vidu Intela koji će sasvim sigurno sklopiti ugovor u suradnji sa Appleom do tada.

Apple svoje procesore dizajnira još od 2010. godine i Apple A4 čipa koji se ugrađivao u iPhone 4, po njihovim nacrtima te procesore bi proizvodili Samsung, TSMC i druge kompanije sa ogromnim kapacitetima. Apple sasvim sigurno neće odbaciti TSMC jer je u ovom poslu nemoguće imati samo jednog kooperanta za proizvodnju procesora kada godišnje prodate na desetine milijuna uređaja koji ih koriste.