Monday, 16 May, 2022
Home >>> Glasine >>> iOS 8 mogao bi unaprijediti dijeljenje podataka između aplikacija?
ios-8-improvements

iOS 8 mogao bi unaprijediti dijeljenje podataka između aplikacija?

Stiže nam proljeće a sa njim i glasine o osmoj generaciji iOSa. Njih je pokrenuo niko drugi do Mark Gurman, poznati Apple bloger koji važi za čovjeka sa jako pouzdanim izvorima. Po njemu, iOS 8 će donijeta veća i manja poboljšanja u centru za notifikacije, porukama, CarPlay servisu, i ono najzanimljivije – poboljšati komunikaciju između aplikacija.

Upravo komunikacija – dijeljenje podataka između aplikacija je nešto s čime se kao iOS korisnici već dugo borimo. Korisnici Androida takve zadatke obavljaju vrlo jednostavno ali izgleda da ta prednost neće još dugo opstati. Situacija u kojoj, npr., dorađenu fotku u nekoj aplikaciji moramo eksportovati u Camera Roll pa je tek onda objaviti na Instagramu mogla bi biti stvar prošlosti u iOS 8. API koji će omogućiti da iz primjera dorađenu fotku pošaljemo direktno u drugu aplikaciju razvija se već nekoliko godina ali je, iz nepoznatih razloga, nedosupna u iOS 7.

Mark takođe kaže kako će Apple ukinuti samu Game Center aplikaciju čije će funkcionalnosti biti dostupne u apliakcijama koje posjeduju Game Center integraciju. Centar za notifikacije će postati pregledniji i jednostavniji a aplikacija poruka će sadržavati opciju automatskog brisanja konverzacija nakon određenog vremena. Naravno, očekuje se da iOS 8 bude brži od svog prethodnika.

Naravno, ovdje se radi o početnim raspravama a sam iOS 8 će, sasvim sigurno, sadržavati još više novih značajki. Ipak, ono što je Gurman naveo vrlo lako bi se moglo pokazati istinitim. Što vi priželjkujete od nasljednika iOS 7?