Monday, 16 May, 2022
Home >>> Glasine >>> iOS5 neće biti dostupan za iPhone 3GS?
iphone3gs

iOS5 neće biti dostupan za iPhone 3GS?

Da li će iPhone 3GS uskoro ostati bez mogućnosti update-a?

Dosta vas je čulo za Eldar Murtazina, glavnog urednika ruskog site-a Mobile-Review. Tokom godina ovaj iskusni lisac stvorio je zavidnu mrežu informanata tako da se dosta često glasine koje on prenese ispostave tačnim. Iako nema običaj secirati Appleove poslovne poteze, današnja vijest teško će pasti svim vlasnicima iPhonea 3GS. Murtazin, naime, tvrdi da nadolazeći iOS5 neće biti dostupan za treću generaciju iPhonea. Nije jasno od kuda je Murtazin dobio ovu informaciju niti da li je ona tačna, ali uzevši u obzir njegovu reputaciju ova vijest nije za odbaciti.

Iako dosta deprimirajuća, cijela priča može se svariti. Sjetimo li se prošlogodišnjeg debakla kada je sa izlaskom iOS4 iPhone 3G postao gotovo neuporabljiv na novom operativnom sistemu, ovakva odluka od strane Apple-a bila bi logična. Uzmemo li u obzir najave koje govore da će iOS5 sa sobom donijeti najviše promjena u odnosu na prethodne generacije možda je i bilo za očekivati da će za pokretanje biti potreban minimalno A4 procesor.

Ovakav potez sasvim sigurno nije dobro došao jer korisnici imaju osjećaj da ih se forsira na kupovinu novijeg uređaja a nemojmo zaboraviti da se iPhone 3GS još službeno prodaje.

Ako vam se sviđa ono što čitate, Omizio.com možete pratiti i na Facebooku, Twitteru ili putem RSS-a.

 • Stojan Cvitković

  3gs ima arm cortex a8 procesor, power vr sgx 535 graficki cipset i 256 mb edram memorije
  iphone 4 ima a5 cip koji isto ima a8 procesor, sgx 535 gpu i 512mb edram
  U najgorem slucaju  3gs ce sporije furat ios5 zbog underclockanog procesora i manjka ram memorije. Ako 3gs  nebude imao mogucnost update-a na ios5 to ce biti samo appleovo forsiranje za kupnju nove generacije uredjaja.

 • Nenad

  iOS5 ce biti predstavljen 6.7. :)
  Za sedam dana cemo saznati.