Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Glasine >>> iPad Air već koristi Sharpove IGZO zaslone?
ipadairfeat

iPad Air već koristi Sharpove IGZO zaslone?

Prilično dugo šuškalo se o tome kako će Apple početi da koristi Sharpove IGZO zaslone u iUređajima ali problemi u proizvodnji (većih količina) ovih panela privremeno su povukli ručnu kočnicu za ove planove. Sve do sada, kako se čini.

U novom članku objavljenom na blogu MacRumors, Eric Slivka se poziva na eminentnog stručnjaka po imenu Dr. Ray Soneira koji je ubijeđen da su Appleovci u novom iPadu Air već iskoristili IGZO tehnologiju. Neopaženom nije prošla činjenica kako novi iPad Air sa baterijom manjeg kapaciteta i jačim A7 64 bitnim čipom postiže istu potrošnju baterije kao i njegov prethodnik, iPad 4G, što na papiru nema logike.

Nepobitno je kako je zaslon komponenta koja na jednom iPadu troši najviše baterije. Takva efikasnost kojom se iPad Air diči bila bi nemoguća u slučaju da je u zaslonu korišteno a-Si (amorfni silikon) jedinjenje kao u prethodnim generacijama.

ipad_air_thin

Zasloni koji koriste IGZO (indij galij cink oksid) poluprovodnike su daleko efikasniji od klasičnih LCD zaslona jer su istraživanja dokazala kako oni troše samo 10% baterije od onoga što je potrebno samom LCD panelu. Soneira navodi kako ovo rezultira još jednim ugodnim sporednim efektom – iPad Air će se grijati manje no njegovi prethodnici.

Da je Apple u ovom uređaju iskoristio klasični LCD panel, te ugradio bateriju manjeg kapaciteta, rezultati bi bili ravni katastrofi. Imajući ovo sve u vidu teško se suprostaviti logici te i bez službene potvrde postaje jasno kako je Sharpova IGZO tehnologija uistinu upotrebljena kod iPada Air.

Vjerujemo kako će do iduće jeseni, kada se očekuje predstavljanje iPhonea 6, ove dvije tvrtke biti spremne da istu tehnologiju ponude i u manjem pakiranju. iPhone 6 sa IGZO zaslonom? Može!

  • Pitanje???

    Sta je sa ipad mini 2, gdje je nestao?????

    • Drazen Kisic

      Odgovor!!! Prvo je utekao ali sad se, poput Lesija, vratio kući :)