Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Glasine >>> iPad Pro sa zaslonom od 12,9″ dolazi početkom iduće godine?
12_9_ipad_macbook_air

iPad Pro sa zaslonom od 12,9″ dolazi početkom iduće godine?

Apple je (po mom skromnom mišljenju) napravio pravi potez izjednačivši iPad Air i iPad mini 2 s hardwareskog aspekta. Potencijalni kupci sada idealan uređaj mogu birati po osnovi toga koliki im je zaslon potreban a ako je vjerovati ponovo podgrijanim glasinama na izbor bi uskoro mogli dobiti još jedan model.

Za takozvani iPad Pro čuli smo još davno. Navodno je riječ o iPadu sa Retina zaslonom koji mjeri za tablet impozantnih 12,9″. Korea Times u novom članku tvrdi kako su ovi veliki paneli upravo ušli u proizvodnju (LG?) a ukoliko u tome ima istine uskoro će blogosfera biti zatrpana slikama istih.

U članku se još navodi kako bi iPad Pro trebao biti predstavljan početkom naredne godine. Uzimajući u obzir da su iPad 4, iPad Air te obje mini generacije predstavljene s jeseni ovo nas može navesti na pomisao da Apple želi malo rasteretiti već predstavljanjima krcate jesenje presice.

Kada uporedite iPad mini sa iPadom koji ima zaslon od 10″ shvatit ćete da je mini daleko praktičniji. Koje tržište bi onda napao iPad pro? Grafičke dizajnere? Možda. Ostaje nam da vidimo kako će se ova priča razvijati. Da li bi vi uzeli ovakav gigantski iPad?

Featured image credit: macrumors.com

 • Kao fotograf iPad ne smatram korisnim u svojoj vrsti posla iako može se koristiti u nekim manje bitnim radnjama i to je to. Što se tiče obrade, zbog koje bih ga najviše koristio, također je neiskoristiv. Da bi se to promijenilo, aplikacije bi morale postati daleko opsežnije (čitaj: moćnije), zaslon bi trebao biti oko 20″ i trebao bi doći sa stylusom, što bi značilo da se mora približiti Wacom Cintiq-u, tj. biti ono što je Panasonic 20″ Toughpad. Ipak znam da to nije, niti će biti slučaj, ali vjerujem da jednog dana bude jer vjerujem da je tablet (u većem izdanju) budućnost, nova forma/oblik stolnog i prijenosnog računala, a ne samo uređaj za konzumiranje medija.

  Pozdravljam veći iPad jer to je korak bliže onome čemu se nadam i veselim. ;)

  • Tatko

   Nisi u pravu, meni je kao fotografu iPad od velike koristi, na ni jednom tbl koji sam imao slike nisu izgledale kao na iPadu. Glede obrade, Ligtroom potroši sve resurse i na i7 sa 16Gb rama. Ne bi bilo na odmet da Nikon recimo podrži bolje svoje kamere pa izbaci jedan dobar remote za iOs.

   • Kakve veze ima to kako izgledaju slike na iPadu s koristi u fotografiji? Portfolio? Ok, s tim se slažem iako će bolji i veći dojam ostaviti fizički portfolio (book), Da bi bilo iskoristivo to kako slike izgledaju na iPadu, isti bi se trebao moći korisitit kao drugi display i tako ga koristiti ka neko mjerilo pri obradi (jer da, na iPadu slike izgledaju super pa ako će tamo postignuti rezultat izgledati, onda će svugdje), međutim slika koja se dobije na njemu izgleda očajno (no tome je razlog wi-fi/konekcija).
    Lightroom nije alat za ozbiljnu obradu, već za podešavanje osnova (fale mu layeri), dok Photoshop je alat gdje se rade prave obrade, gdje jedan psd u roku ništa može težiti preko 1GB (RAW od D800), no u PSu se može limitirati korištenje resursa (i to je ono na što ciljam, a ne podešavanje balansa bijele boje, ekspozicije, uklanjanje šuma, izoštravanje i bla bla).
    Iskreno ne znam kome treba dodatna prtljaga kao iPad i wi-fi modul (ukoliko isti nije ugrađen u aparat) samo da bi mogao okinuti bežično… . možda u studiu, ali ne, žica pa u komp (odavno), a na terenu… . samo ako fotografiraš NFL za neku agenciju i imaš više aparata.

    Sve u svemu, ako koristiš iPad na terenu kao pomagalo, kao alat (osim da si na njemu izračunaš hiperfokalnu, ali to možeš i na mobitelu), zasigurno imaš viška vremena. ;)

 • Pingback: iPad Pro sa zaslonom od 12,9″ dolazi početkom iduće godine? | www.OMILJENA.net()