Monday, 16 May, 2022
Home >>> Glasine >>> iPhone 5 glasine – Sve dosadašnje iPhone 5 glasine na jednom mjestu
iphone-5-glasine-main

iPhone 5 glasine – Sve dosadašnje iPhone 5 glasine na jednom mjestu

Prije par dana, francuski blog NowhereElse.fr je napravio odličnu info grafiku o svim dosadašnjim glasinama vezanim za iPhone 5, u koju su uključili sve što bi se moglo očekivati od novog uređaja. Svaka grafika također procjenjuje i procentualnu vjerovatnoću da se pojedina glasina ostvari. Omizio.com je napravio slična predviđanja prije 6 mjeseci, kada se još nije znalo mnogo o iPhone-u 5. U slučaju da već niste, ta predviđanja možete pogledati u postu iPhone 5 – 18 glasina i šta se najviše očekuje i vidjeti razlike. Taj post je postao  jedan od najčitanijih postova na Omizio.com.

Ovaj post predstavlja prevod NowhereElse.fr infografike, u koji smo uključili vlastite dodatke, uključujući i linkove za više informacija o pojedinim glasinama (u slučaju da smo o njima već pisali).

Bolja kamera

Već znamo da je u pripremi nova kamera sa rezolucijom od 8mpx ali nije poznato kako će ovo promijeniti rezoluciju snimanja video isječaka te da li će ova kamera uopće biti korištena za iPhone ili neki drugi Apple uređaj. Također, Apple bi trebao dodati image stabilizaciju za video.

Nema ‘Home’ dugmeta

Već smo pisali da bi Apple mogao izbaciti kućno dugme sa svih svojih mobilnih uređaja i zamijeniti ga multi touch gestama. Ja čisto sumnjam da će se ovo ostvariti na iPhoneu 5. Osim toga, jedno dugme na cijelom prednjem dijelu ne kvari ni vizuelni ni funkcionalni doživljaj, a upravo to dugme čini iPhone tako prepoznatljivim.

Veći zaslon

Velike su vjerojatnoće da će Apple izbaciti iPhone sa većim zaslonom između 4-5 inča. Neke glasine govore da se neće promjeniti veličina uređaja, nego samo veličina zaslona. iPhone – veći zaslon?

Bolja rezolucija

Obzirom da Apple radi na većem zaslonu za iPhone 5, uređaj bi možda mogao imati veću rezoluciju zaslona. Nisam siguran kako bi se ovo odrazilo na sve postojeće aplikacije. Da li iPhoneu treba veća rezolucija s obzirom da se pixeli već ne vide ljudskim okom? Po mom mišljenju, nijedan ekran ne može doći ni blizu retini po kvalitetu.

Isti dizajn

Velike su vjerojatnoće da će iPhone 5 zadržati isti industrijski dizajn, ali se također govori da bi mogao imati metalnu pozadinu koja bi poboljšala prijem i učinila uređaj čvršćim. Više o tome ovdje.

Novi dizajn

Spominje se, također, da bi iPhone 5 mogao imati novi dizajn koji bi više ličio na novi iPad 2. Takav iPhone bi bio tanji i napravljen od aluminija. Mislim da će biti teško napraviti nešto što bolje izgleda od iPhonea 4. Više.

Bijeli modeli

Bijeli model iPhonea 4 je trebao izaći u isto vrijeme kada i crni. Nakon mjeseci problema, Apple je napokon uspio napraviti bijeli model iPhonea 4. 100% je sigurno da iPhone 5 izlazi u bijeloj i crnoj varijanti. Napokon!

Slide Out tipkovnica

Već nekoliko godina se pominje da će novi modeli iPhonea imati fizičku slide out tipkovnicu. Ovo je malo vjerojatno. Kome treba više dugmadi? Svako ko je koristio iPhone više od 10 minuta zna da je software tipkovnica puno bolja i brža.

64 Gb modeli

Zašto da ne? Postoji šansa da se pojave modeli sa većom memorijom, od 64Gb. Mislim da su šanse za to oko 90%. Osim ako se Apple ne prebaci na Cloud preko MobileMe servisa i potpuno izbaci fizičku memoriju iz uređaja, u što čisto sumnjam.

HD snimanje

Da li je iPhoneu 5 potrebno HD Snimanje u punoj rezoluciji? Zar 720 ne izgleda dobro za mobilni uređaj? 30% šanse da će nova kamera dozvoliti snimanje u punoj HD rezoluciji od 1080p.

Jeftiniji i manji modeli

Već se mjesecima govori o tome da Apple radi na manjoj i jeftinijoj verziji iPhonea. Uređaj je već nazivan različitim imenima (iPhone Nano ili iPhone Mini, itd.) Na netu se mogu naći slike dizajna urađene u Photoshopu, a više informacija o tome kako bi ovaj uređaj mogao izgledati možete naći ovdje.

iUređaj bez ugrađene memorije

Također se priča da bi novi iPhone mogao biti “Cloud Based” odnosno da neće imati nikakvu storage memoriju nego bi se sve informacije i fajlovi streamali preko clouda. Čisto sumnjam da bi ovo mogla biti jedina opcija. Tko bi pri zdravoj pameti plaćao za taj sav internet promet? Možda budu dostupne obje opcije? Više.

3D zaslon

iPhone 5 bi mogao imati 3d zaslon kakav već posjeduju neki drugi mobilni uređaji. Za gledanje sadržaja na tom zaslonu ne trebaju 3D naočale. Da li nam treba 3D na mobilnom uređaju?

Jača baterija

Svakim novim iUređajem, Apple poboljša trajnost baterije. iPhone 5 će najvjerojaznije imati veću i bolju bateriju koja će omogućiti da uređaj bude upaljen jos duže nego prije ili bar isto sa novim A5 dual core procesorom.

CDMA model

iPhone 4 je već izašao sa CDMA modelom (Varizon USA). 100% je sigurno da će i novi iPhone 5 imati CDMA varijantu.  Nama ovo nije ni bitno jer sve naše mreže rade na GSM tehnologiji. Više.

Dvije Sim kartice

Spominje se da bi iPhone 5 mogao imati dvije Sim kartice ili elektronsku Sim karticu koja bi dozvolila da imate dva broja koja biste koristili na jednom iPhoneu. Jedan broj za privatne a drugi za poslovne kontakte?

NFC tehnologija

Bilo za plaćanje računa digitalno ili za ulazak na vaš Apple račun sa bilo kojeg računala, nova verzija iPhonea će vjerojatno imati NFC tehnologiju. Ova tehnologija se već koristi u više zemalja svijeta. iPhone 5 bi pomogao da to postane novi način plaćanja. Više.

A5 procesor

A5 procesor je Appleov najnoviji mobilni procesor koji ima dvije jezgre koje uporedo rade na brzini oko 1 Ghz. Ovaj procesor je već našao svoje mjesto (pod suncem) u novom iPad-u 2, i 100% je sigurno da će se neka varijanta ovog novog procesora pojaviti u iPhoneu 5, vjerovatno čak i brža nego ona u iPad-u 2.

Više RAM memorije

Na sličan način, Apple u svakoj verziji iPhonea poboljša hardware specifikacije. iPhone 4 ima 512MB RAM memorije. Priča se da će iPhone 5 imati čak oko 1 GB. Ja mislim da bi to bilo sasvim dovoljno za postojeće aplikacije.

HDMI Output

Kao i na iPad-u 2, iPhone 5 bi mogao koristiti HDMI konektor te davati rezoluciju od punih 1080p. Osim toga, iPhone će vjerovatno imati mogućnost streamanja na Apple TV u punoj 1080p rezoluciji.

4G/LTE mreže

iPhone 5 bi mogao korititi i 4G LTE mobilne mreže. Naravno, ovo je nova generacija mobilne tehologije koja je puno brža od postojeće 3G tehnologije.  Međutim, mi ne moramo brinuti o ovome još neko vrijeme, jer kod nas bi moglo proći više godina dok 4G brzine ne budu dostupne.

Bolje govorne komande

Sa iOS-om 5, postojeće govorne komande bi se mogle usavršiti. Štaviše, moraju se usavršiti. Također postoji mogućnost izlaska novih govornih komandi koje bi mogle kontrolirati još više stvari na iPhoneu 5, te raditi na više odobrenih jezika.

iTunes Cloud

Već dugo se priča o browser/cloud based iTunesima. To bi bila odlična varijanta, međutim, prije toga Apple treba da napravi nove data centre koji bi dozvolili svim korisicima da koriste iTunes preko clouda.

iOS 5

Moguće je da će Apple otkriti novu verziju operativnog sustava iOS 5 sa izlaskom iPhonea 5.

Na grafici koju je napravio NowhereElse.fr možete vidjeti spojene sve dosadašnje glasine. Kliknite sliku za veću verziju.