Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Glasine >>> iPhone 5S će očitavati otiske prstiju?
iphone-fingerprint

iPhone 5S će očitavati otiske prstiju?

Nastave li se glasine štancati dosadašnjom dinamikom, do ljeta niko od nas neće moći vidjeti šumu od silnog drveća. Današnja je, pak, prilično zanimljiva jer spominje mogućnost ugradnje senzora za očitavanje otisaka prstiju u iPhone 5S.

Glasina je i ovaj put potekla od analitičara po imenu Ming-Chi Kuo, a njegova nagađanja o iPadu 5 čitali smo još jučer. Ovaj put, Kuo kaže kako će iPhone 5S imati poboljšanu kameru, A7 čip te senzor za očitavanje otisaka prstiju. Dok su prve dvije stavke logične, treća nas već ostavlja pod znacima upitnika. Istina, prošle godine Apple je kupio tvrtku AuthenTec koja proizvodi baš ove senzore a potpisan je i ugovor o suradnji sa tvrtkom Microlatch, specijalistima za biometrijsku sigurnost.

Ono što se može reći sa sigurnošću je to da interesovanje za ovu tehnologiju postoji sa Appleove strane. Ipak, akvizicija AuthenTeca i drugi dogovori su se desili prije samo nekoliko mjeseci tako da je prirodno da budemo skeptični prema tome da će čitanje otisaka prstiju debitirati već na iPhoneu 5S. Veća vjerovatnoća je da ćemo tu tehnologiju vidjeti na iPhoneu 6 ili čak njegovim nasljednicima.

Spomenuli smo to već jučer, Ming-Chi Kuo ima nekoliko tačnih prognoza iza sebe i sjena njegovog kredibiliteta pada na ovu glasinu. Bit će zanimljivo pratiti dešavanja oko ovogodišnjih iUređaja.

Story credit: Macworld

Featured image credit: arstechnica.net

 • Guest134

  ma nema šanse da će to bit na 5s. Ići će se dosadašnjom politikom, s modeli će biti nadograđeni moćnijim –unutrašnjim– komponentama, a o ovakvim mogućnostima možemo samo sanjati. Vjerojatnije je da je kupio AuthenTec za MacBook…

 • kokolo

  Prvo što jedva čekam vidjeti je Appleovo službeno izvješće o prodaji iUređaja u Q4 2012. godine. Ako je prodaja u iP5 pala u odnosu na prodaju iP4S u prvom kvartalu, mislim da Appleu ne treba nikakav iPhone 5S, nego iPhone 6 s debelo poboljšanom autonomijom baterije. Mislim da je to i još par sitnih poboljšanja dovoljno da novi iPhone opet obori sve rekorde prodaje…….

 • Maki

  Nisam optimista? Ali bas! Bojim se da iPhone ovim trmpom kakvim do sad uvodi inovacije do iPhonea 12 nece ovu opciju imat? Samo kazem sto mislim, jos sam
  Na iPhoneu, ali…