Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Glasine >>> iPhone 8 – Apple mijenja Lightning priključak za USB-C?
iphone-port

iPhone 8 – Apple mijenja Lightning priključak za USB-C?

iPhone 8 glasinama jučer se priključio i The Wall Street Journal. Većina toga je potvrda onog što smo već čuli, onog o čemu analitičar Ming-Chi Kuo priča mjesecima, ali tu je i jedan detalj priče koji je podgrijan poslije nekog vremena – Lightning port mogao bi biti zamijenjen USB-C portom.

Priča potvrđuje kako će Apple izbaciti tri mdoela ove jeseni, iPhone 7s i 7s plus koji će izgledati kao njihovi prethodnici i imati LCD zaslon, te iPhone 8 sa potpuno novim dizajnom i OLED zakrivljenim zaslonom. WSJ novi model naziva “izdanjem za 10. obljetnicu” ali teško da će to biti službeni naziv novog iPhone modela. Što se tiče USB-C dijela, i on djeluje prilično hrabro. Lightning port zamjenio je stari 30-pin port 2012. godine kada je predstavljen iPhone 5. Iako je USB-C sada postao novi standard u industriji te ga u svojim prijenosnicima koristi i Apple, teško nam je povjerovati da će ga koristiti i za iPhone.

Više je razloga za to. Lightning nije naročito star, koriste ga brojni uređaji, kako glavni tako i popratni. Nedavno predstavljene AirPods i BeatsX sluške i dalje ga koriste za napajanje. USB-C veći je od Lightning porta, a s obzirom na opsjednutost Apple-a smanjivanjem profila uređaja (čitaj izbacivanjem 3,5mm priključka da bi iPhone 7 bio tanji) sumnjam da bi igrali na ovu kartu. Veća je mogućnost da će se novi iPhone 8 isporučivati sa Lightning portom sa jedne, a USB-C sa druge strane radi olakšanog kopčanja na nove MacBook modele. S druge strane ubacivanjem USB-C sjecišta na iPhone tržište pametnih telefona bi se dodatno unificiralo što bi bila dobra stvar, ali opet, Apple baš i ne mari za tim stvarima. U svakom slučaju nastavljamo pratiti razvoj ove situacije.