Tuesday, 29 September, 2020
Home >>> Glasine >>> Ive sprema temeljit redizajn za iOS
jonyive

Ive sprema temeljit redizajn za iOS

Najava da će Scott Forstall do kraja godine napustiti Apple prouzrokovala je paniku kod nekih ali i polemike na sve strane. Uloge i zadaće koje je Forstall imao u ovoj kompaniji podijeljene su drugim menadžerima, a kako doznaje New York Times, Jony Ive će dobiti i priliku da se poigra sa izgledom ne samo OS X nego iOS sustava.

Ive je jedan od najvećih živućih industrijskih dizajnera i zaslužan je za izgleda svih proizvoda sa logom nagrižene jabuke. Na vidjelo je brzo izašlo kako se Forstall i Ive baš i nisu previše voljeli. Neimenovani dizajner iz applea rekao je kako Ive neće gubiti vrijeme te da će njegov dizajnerski jezik biti vrlo brzo vidljiv i unutar operativnih sustava ove tvrtke. Sada rasprostranjene teksture najvjerojatnije će biti zamijenjene čistim ivicama i ravnim površinama.

Scott je uživao implementirati dizajn koji imitira stvarne stvari: Dock imitira staklenu površinu, plastika u kalkulatoru, drvo i čoha u Game Center aplikaciji, primjera je još mnogo. Taj dizajnerski pravac naziva se skeuomorfizam i poznato je kako mu Ive uopšte nije pristalica. Što li će Jony učiniti sa iOSom 7 prilično me interesira. Možda i dobijemo nešto slično ovim widgetima.

 • Djecak

  Hmm, ja imam Galaxy s3, ali uvijek mi je iOS bio po necemu poseban i lijep, a sada sam saznao da je to zbog skeuomorfizma. Oni widgeti su mi isto lijepi, ali nekako mislim da bi drasticnim promjenama iOS bas izgubio svoju iOS-nicnost, tu neku notu po kojoj je prepoznatljiv i pristupacan ljudima. To je samo moje misljenje, ali iOS mi je bas zbog toga bio prelijep. I Android i WP8 sad u novije vrijeme imaju dosta lijep dizajn sucelja, ali iOS je poseban. Zao mi je sto je Steve umro pa nemaju tamo neku cvrstu vizionarsku ruku. Nije Steve dzabe Forstalla zaduzio za dizajn sucelja, a Jony-a za vanjski izgled.

 • robee

  Recimo da bi dobro dosle neke sitne promjene u iOS-u ali u u OSx-u….no u pravilu bi trebao zadrzati svoj izgled…
  Ono sto mi se uvijek svidjalo je taj prepoznatljivi izgled…masna slova i font kod osx, no dobro bi dosla nekakva kombinacija mogucnosti transparentnosti prozora, pa malo novih animacija i veca mogucnost personalizacije, dakle lagani fejslifting. Isto tako samo ljusku iosa ne treba dirati, vec samo sve dobro ispeglati…
  Meni se uopce ne svidja win8 mobile (kao ni sam win8) ali ni androidov ”hladni” izgled, pravokutne ikone….
  Nadam se da nece otici u nekavu krajnost i sve unistiti…

 • Maki

  Ja sam ubijedjen da je Ive vizionar. I da ce napravit pravu stvar za iOS, on je sav unutra i daje sebe maksimalno