Saturday, 7 October, 2017
Home >>> Glasine >>> Još informacija o biometrijskom home gumbu za iPhone 5S
fingerprint-sensor

Još informacija o biometrijskom home gumbu za iPhone 5S

Tim Cook se izgleda prošle godine nije šalio kada je rekao da će poduplati tajnost oko proizvodnje novog iPhonea.

Za razliku od prošle godine i iPhonea 5, o kojem smo znali baš sve i prije nego što je izbačen, iPhone 5S je još uvijek okružen velom tajnosti. To je prilično dobro s obzirom da će se ovaj uređaj proizvoditi u milijunima primjeraka od strane Azijskih firmi, te s obzirom da je svaki novinar i bloger spreman platiti dosta novaca za tu informaciju.

Kao što je Kile već izvjestio u sječnju, analitičar Ming-Chi Kuo je provalio da će novi iPhone imati fingerprint senzor negdje na uređaju. Razlog za ovu izjavu je bila Appleova kupovina firme za biometrijsku sigurnost pod imenom AuthenTec godinu dana ranije, te izostavljanje bilo kakvog senzora ove vrste sa iPhoneu 5.

sensor

Nove glasine povezane sa fingerprint senzorom nam dolaze od Tajvanske stranice TechNews koja citira proizvođača dijelova za novi iPhone te kaže da je Apple naručio Safir kristal za proizvodnju home gumba za novi iPhone.

S obzirom da je Safir kristal jedan od najtvrđih providnih kristala odmah nakon dijamanta, te se već koristi za iPhone 5 kameru, lako je zaključiti da će se ovaj materijal koristit za home gumb koji bi trebao imati fingerprint senzor. Tvrd i providan materijal, u skladu sa Appleom, i perfektan za ovu vrstu tehnologije.

E sada, neki kažu da će samo dugme biti senzor te da će se još uvijek moći pritisnuti, a neki kažu da će se Apple prebaciti sa običnog gumba na touch, (slično kao na Android uređajima) te da će biometrijski senzor biti ispod njega. Rekla, kazala. Tko zna.

Bilo kako bilo, jedva čekam biometrijsku sigurnost na iPhoneu kako više nikada ne bi morao ukucati niti jednu lozinku na webu.

Što vi mislite? iPhone 5S sa fingerprint senzorom ili smo mi još daleko od toga?

 • Tony

  Omare, pise se biometrijskom a ne biometriskom :)

  • Aaaaah damn it. :) Fixed. Hvala.

 • Konan

  ovo bi bilo fenomenalna stvar…ako je Apple kupio te tvrtke (a oni ne kupuju bezveze) velika je vjerojatnost da novi iPhone ima biometrijske senzore…nakon toga svi androidi postali bi totalno smeće…mene to uopće nebi iznenadilo…ista stvar je bila sa Siri…

 • Antonio

  Mislim po svom misljenju da smo jos daleko od toga,mislim jedino sto je apple napravio revolucionarno je bio sami iphone kada je izaso,nijedan telefon nije imo multitouch i tada se promienio cijeli svijet mobitela,al kada pogledate poslije toga,apple je samo dodavo nedostatke kao npr. 3g,multitouch,bljeskalicu,kompas,bolju kameru i procesore i izgled,ovo ostalo nista,zato cisto sumnjam da ce to izac,moje misljenje je da ce biti istog izgleda sa 128gb memorije,imat ce NFC sto vec sada ima S4 i bolju kameru i softwer,eto tolko of mene,pozdrav iz Opatije,Antonio

  • Moram te napomenuti, da su takodjer napravili i ubacili u industriju jedan od prvih personalnih racunala, prvi laptop, misa, GUI OS, iPod MP3 player, iPad, Apps, iTunes Store, Siri itd. Sve ove stvari su sada normala i lako je zaboravtit da ih je Apple izbacio na market i promjenio nacin na koji se sluzimo ovakvom vrtsom uredjaja. I ne zelim da ulazim u konverzacije tko je sto izmislio vec tko je donjeo masama i prvi implementirao to kako bog zapovjeda.