Monday, 16 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Kako bi izgledao iPhone sa zaslonom od 3,9″
iphone3.9

Kako bi izgledao iPhone sa zaslonom od 3,9″

Razglabanja o zaslonu koji će počastiti naše oči kada iPhone 5 (ili kako god) sleti na tržište ove jeseni su najčešći predmet glasina ove sezone. Blogosferu je juče zapalio 9to5mac sa člankom koji se poziva na neimenovan, ali dobro upućen, izvor uposlen u samom Appleu. Pod obligatornim plaštom tajnovitosti oko svog imena izvor je izjavio kako se trenutno u Cupertinou testiraju dva različita prototipa ovogodišnjeg iPhonea. Oba se nalaze u zakrabuljenim kućištima kako uposlenici koji nisu “upućeni u sve detalje” ne bi doznali značajke dizajna uređaja. Prema njegovim riječima, oba prototipa imaju jedan zajednički faktor a to je zaslon razlučivosti 640X1136 piksela koji mjeri 3,9 ” po dijagonali.

Uzmemo li u obir da je i iMore (blog poznati po prilično pouzdanim izvorima) nedavno ponudio sličan izvještaj cijela stvar postaje više nego zanimljiva. Većini je poznato kako je iPhone u svojoj petogodišnjoj karijeri bio dostupan u samo dvije varijacije razlučivosti zaslona: 320X480 te 640X960. I jedna i druga varijanta čine zaslon omjera 3:2. Sad u jednadžbu ulazi nova glasina a prema njoj zaslon novog iPhonea imat će 176 piksela dodanih po vertikali a to nas dovodi do omjera 16:9. Pokaže li se ovo tačnim sigurno je da Apple temeljno mijenja iPhone kakvim ga poznajemo, ali, bitno je napomenuti još par stvari koje su sigurne po takvom scenariju:

 • Na broju jedan imamo noćnu moru za sve iOS developere koji će svoje aplikacije i igre morati da prilagode novoj razlučivosti.
 • Video koji je u omjeru 16:9 moći će biti prikazan preko cijelog ekrana bez ikakvog obrezivanja.

“U čast” ove glasine, dizajner Isaac Royo odlučio nas je počastiti odličnim videom koji nam pokušava dočarati kako bi iPhone izgledao sa ovakvim zaslonom a pogledati ga možete u nastavku.

Ne mogu hladno ispaliti kako mi se ovakva budućnost iPhonea dopada ali ako se zaista pokaže istinitom, nadat ću se da Appleovi gurui imaju dovoljno zdrave pameti da cijelu stvar ukomponuju u stil koji cijenimo i volimo.

 • Dada

  Veći ekran po visini?
  Ne hvala!!!
  Povećati ekran mi je ok, ali u oba smjera. Da sam htio 16:9 ekran imao bi android. Šta se dobije? Par pixela gore i dolje, po meni nebitno. Bitnije mi je kod čitanja web stranica da su mi slova veća a sa ovakvom promjenom širina ostaje po starom a time i veličina slova-čitljivost

  • Ja se slazem 200% nadam se da se ovo ne desi. I cisto sumnjam da hoce. Apple ce gledati najbolji interes svih svojih korisnika a ne samo nas tech geekova koji zelimo veci zaslon.

  • Ja se slazem 200% nadam se da se ovo ne desi. I cisto sumnjam da hoce. Apple ce gledati najbolji interes svih svojih korisnika a ne samo nas tech geekova koji zelimo veci zaslon.

  • Guest134

   također se slažem da to nikako ne bi bila dobra ideja, mada teško da će se to desiti u skoroj budućnosti… apple već 5 godina proizvodi iphone sa 3.5″ i sad možda i povećaju zaslon, ali da apple, poznat po striktnosti i po sklonosti da sve bude na svojem mjestu, kako treba i veoma jednostavno, promijeni odnos stranica u 16:9, to mi jednostavno ne ide u glavu. Ali tko zna…

 • Brick

  Iskreno..ja sam čisto zadovoljan sa 3,5″..ništa mu ne fali. Ajde dobro..volio bi ako će već povećavat da ne idu preko 4″..mislim da ne treba pretjerivat. I nadam se da će imati veeliki ppi i puuno RAM-a :)) svi stavljaju quad core..dual core i sl. Neka povećavaju RAM a ne proc ;)

 • darko24

  Ali u videu je prikazana rezolucija 1024X720… Iskreno onaj koncept ranije mi je bio odličan, a ovo ipak mislim da nece biti ovako… Nadam se!