Saturday, 19 September, 2020
Home >>> Glasine >>> Koliko RAM memorije ima novi iPad?
a5x

Koliko RAM memorije ima novi iPad?

Ne, ni mi se nismo navikli na naziv “Novi iPad.” Neki uporno i dalje koriste naziv iPad 3, neki se sprdaju sa “Novim iPadom” govoreći kako će konfuzija oko razlikovanja modela za par godina biti jednaka onoj koja vlada i kod MacBook modela. To, ipak, nije tema mog današnjeg škrabanja. Svi znamo kako Appleovci vole da kriju neke hardwareske specifikacije svojih uređaja tako da nije nikakvo iznenađenje  što u srijedu nije spomenuto koliko će radne memorije imati novi iPad.

Originalni iPad iz 2010. godine bio je oboružan sa 256 MB RAMa, njegov nasljednik sa 512 (poput iPhonea 4 te iPhonea 4S), a mnogi nagađaju kako će Apple nastaviti sa ovom dinamikom te da je ovogodišnji model na raspolaganju ima 1 GB RAM memorije. Ovaj iPad tako bi postao prvi iUređaj koji je probio magičnu granicu od 512 MB a sve ovo ima smisla ako znamo da će ovdje u pitanju biti dijeljena VRAM memorija. Pitate se što je VRAM? Laički rečeno to je jedan “paketić” radne memorije koji dijele (u ovom slučaj) dvojezgreni A5X procesor te četverojezgrena grafika. Imamo li na umu da retina zaslon novog iPada ima četiri puta više piksela nego prethodna dva modela, to automatski znači da se na tom zaslonu učitava četiri puta više podataka a svi ti podaci pohrane se tada u radnoj memoriji. 512 MB RAM memorije tada jednostavno više nema smisla jer bi uređaj bio sve samo ne brz a multitasking bi postao noćna mora i bio bi u potpunosti neuporabljiv. Jedino logično rješenje – 1 GB RAMa za sve igre i aplikacije koje vam srce poželi.

Iako ima smisla u ovim nagađanjima istinu ćemo saznati tek kada iFixit dobije novi iPad u svoje šake. Za slučaj da ste propustili, a zanima vas, sve o novom iPadu možete pročitati ovdje.

Izvor: appleinsider.com