Thursday, 24 September, 2020
Home >>> Glasine >>> Mac budućnosti mogao bi imati zaslon osjetljiv na dodir
imactouch

Mac budućnosti mogao bi imati zaslon osjetljiv na dodir

Kapacitivni touchscreen promijenio je naše shvatanje mobilnih telefona a iOS, Android, a od nedavno i WP7 prestali su biti pomodarstvo, postali su način življenja. Znam da nisam prvi koji je razmišljao o načinima kako bi se touchsreen mogao bolje implementirati u kućna i prenosna računala ali od same pomisli da svojim prstima bodem u Windows ikone bude mi zlo. Apple, po svim prilikama, naumi da to shvatanje promijeni.

Ovog tjedna je ekipa iz Cupertinoa predala predala je patent za novi user interface koji bi (eventualno) učinio da touchscreen na Macu ima nekog smisla. Veliki igrači PC tržišta već neko vrijeme imaju u ponudi uređaje sa zaslonima osjetljivim na dodir ali cijeli princip korištenja još je daleko od nečeg, makar i u pola, praktičnog. Pogled na prijavnicu za patent otkriva nam da je ovdje riječ o virtuelnim kontrolama na zaslonu u vidu rotirajućih gumbova i slajdera. OK, priznajem da bi ovakav vid kontrole imao smisla u nekim programima za reprodukciju glazbenih i video sadržaja kao i u programima za doradu istih, čak i za mijenjanje stupnja osvijetljenosti zaslona, možda i mijenjanja razlučivosti.

S obzirom da smo od Applea navikli da unosi revoluciju u svoje proizvode ovo možemo vidjeti samo kao početak. Do daljnjeg, moje omiljeno oružje za kontrolu računala ostat će dobri, stari miš.

 

Featured image credit: gadgetreview.com

Izvor: patentlyapple.com

  • Dada

    Mislim da je apple krenuo u pravom smjeru sa Siri-glasovne naredbe.
    Kad ga usavrse, touchscreen nece biti niti potreban, mozda zaneke sitnice.