Saturday, 23 October, 2021
Home >>> Glasine >>> Nintendo u kooperacija sa DeNA razvija igre za mobilne platforme
nintendo-mobile-feat

Nintendo u kooperacija sa DeNA razvija igre za mobilne platforme

Nije nikakva tajna da se već godinama čelništvo kultne kompanije Nintendo bori sa padom profita. Prodaja klasičnih konzola i naslova za iste je u konstatnom padu, a sve do sada ova kompanija je bila izričita po pitanju da neće licencirati igre, kao i ekstremno popularne likove svojih igara za korištenje u igrama namijenjenim mobilnim platformama kao što su iOS i Android. Čini se da čak ni Nintendo ne može ignorirati ogromne profite koji kruže u industriji mobilnih igara, o čemu izvještava popularni TechCrunch.

Nintendo ulazi u partnerstvo sa Japanskom kompanijom DeNA, specijaliziranom za razvoj igara za mobilne uređaje, a prve proizvode te alijanse trebali bi vidjeti ove jeseni. DeNA će svoju ekspertizu iskoristiti kako bi svom novom partneru pomogli da razvija potpuno nove naslove ne samo za iOS i Android, nego i za PC i Mac. U izvještaju se takođe navodi kako Nintendo nije zainteresiran za prilagođavanje svojih klasičnih naslova za mobilne uređaje, nego će igre u ponudi biti razvijene od početka sa svim specifičnostima novih uređaja i platformi na umu. Iako bi to moglo razočarati mnoge nostalgičare, utjeha je da ćemo u tim igrama ponovo sresti drage junake iz našeg djetinjstva kao što su Mario, Donkey Kong ili Zelda.

Prema navodima igre će se nuditi preko novog portala za digitalnu prodaju koji će biti dostupan na mobilnim platformama, računalima, pa čak i na Nintendo konzolama. Na ovaj način pristup njima potencijalno bi moglo imati na desetine milijuna kupaca. Iskreno se nadam da će ti novi naslovi imati bar dio šarma na koji nas je Nintendo davno navikao, i da neće biti upropašteni nekom lošom izvedbom freemium modela prodaje.