Saturday, 26 September, 2020
Home >>> Glasine >>> Novi 4″ uređaj zvat će se iPhone SE
maxresdefault1

Novi 4″ uređaj zvat će se iPhone SE

Kada se ulazi u završnu fazu pred predstavljanje nekog uređaja svaki dan mogu se očekivati glasine koje će otkriti neki novi detalj. Juče smo imali priliku vidjeti šematski prikaz iPhonea 5se, a danas već znamo da to uopšte nije naziv pod kojim će se taj uređaj prodavati.

Vijest je ponovo prigrabio Mark Gurman sa 9to5Mac bloga koji je iz svojih izvora saznao da će se uređaj zvati samo iPhone SE, dakle izbačena će biti petica iz naziva što je u svakom slučaju odličan potez. Izbaciti novu varijantu iPhonea 5 dok i dalje traje životni ciklus iPhonea 6 bilo bi krajnje zbunjujuće korisnicima.

Na cijelu priču se oglasio i poznati, dobro uvezani John Gruber koji je na svom legendarnom blogu Daring Fireball podijelio par stvari. Kao prvo taj uređaj se nikada nije ni trebao zvati iPhone 5se. iPhone čini njegov hardware pa ako ovdje imamo iPhone 6s hardware u 4″ izdanju onda to teško možemo nazvati iPhoneom 5s u pojačanom izdanju. Gruber takođe smatra kako će uređaj na tržištu zadržati 18 do 24 mjeseca pa je odluka da se iz naziva izbaci broj još logičnija.

Sjetimo li se početka ove priče od prije par mjeseci sada se čini kako su i iPhone 6c i iPhone 5se struja bile djelimično u pravu jer po svim prilikama dobijamo 4″ iPhone koji će podsjećati i na iPhone 6 i na iPhone 5s.