Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Glasine >>> Novi detalji o Appleovom iRadio servisu
iRadio

Novi detalji o Appleovom iRadio servisu

Prije samo nekoliko dana načuli smo kako Appleovci rade punom parom kako bi na vrijeme razradili sve detalje vezane za iRadio servis za koji se očekuje da će biti predstavljen u ponedjeljak na WWDCu. Nadovezujući se na tu priču, web publikacija AdAge sada je izbacila detaljan izvještaj o tome kako će i ko zarađivati od reklama koje će tu biti plasirane.

Prema njihovim izvorima (što i nije teško pogoditi), iRadio će biti prava zlatna koka za Apple koja će im donositi veću zaradu od iAd sustava koji prikazuje reklamne banere u aplikacijama. Logično je da će se “radijska” reklama” plaćati više od nekog banera ali prava tajna visoke zarade bit će u tome da će Apple za sebe zadržavati veće procente. Kada neko kupi reklamni baner koji se prikazuje putem iAd sistema u nekoj aplikaciji, Apple zadržava samo 30% od ukupnog prihoda dok preostalih 70% idu na ruke developerima aplikacije. Kada iRadio dođe do korisničkih ušiju, Apple će uzimati više nego značajnih 90% od reklamnih prihoda dok će 10% ići izdavačkim kućama.

Ipak, nemojte još početi da osjećate sažaljenje prema velikanima muzičke industrije. Pomenutih 10% je mnogo bolji deal nego što ga imaju sa Pandora servisom od kojeg “ubiru” 4% od svog reklamnog prihoda. Kako Appleu, tako i izdavačima, naknadno će pomoći činjenica da će reklame emitovane putem iRadio biti ciljano plasirane s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazite.

I tu nije kraj, pored lokacije, iRadio će znati koje aplikacije i igre imate instalirane na svom uređaju, vaše muzičke preference, koje ste filmove gledali. Prava noćna mora za svakog teoretičara zavjere koji je zabrinut za svoju privatnost. Još detalja o WWDCu možete pronaći u ovim postovima:

 • Kile ti si izgleda prvi u redu za ovaj iRadio? Ako bude kao Pandora i ne budes mogao slušati bilo koju pjesmu kad god želiš, meni je beskoristan. Osim sto je besplatan servis mora da imaju jos neku tajnu.

  • Kile_Omizio

   Volim imati opcije :) Ja sam prilično siguran da će princip više vući na Pandoru nego na Spotify. Znači, zaboravi pretragu, zaboravi preslušavanje kompletnih albuma. Kad slušam nešto volim da si lično određujem stvari a ne da se algoritmi igraju pogađanja sa mojim raspoloženjem.

   Vidjet ćemo. Apple mora imati neki as u rukavu da ne bude čista kopija svega što je već u opticaju. Da li će mi zamijeniti Spotify? Čisto sumnjam.

 • Maki

  Ja mislim da ce prije svake pjesme, npr odaberem Depeche Mode- Precious prije emitovanja, Dave Gahan me pozdravit, pitat treba li mi sta poslat iz NY i na kraju pjesme očekujem, da mi se dopuni racun mobitela sa 1€ ! Eto to očekujem od iRadio-a