Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Novi iPad Air dolazi ove godine a iPad Pro sa zaslonom od 12,9″ tek naredne?
12_9_ipad_macbook_air-800x450

Novi iPad Air dolazi ove godine a iPad Pro sa zaslonom od 12,9″ tek naredne?

Analitičar tvrtke KGI Securities, Ming-Chi Kuo ovog vikenda je objavio novu analizu vezanu za nadolazeće iPad modele. Njegova istraživanja i razmišljanja prenosimo sa stotinama drugih tehnološki nastrojenih blogova iz prostog razloga što je Kuo (za razliku od mnogih) respektabilna figura u svijetu poslovnih analitičara te iza sebe ima brojna točna predviđanja.

Njegova analiza bavi se ne samo sa nasljednicima iPada Air i iPada mini sa Retina zaslonom, već se ponovo pominje i iPad Pro sa zaslonom veličine 12.9″. Kuo se osvrnuo na činjenicu da je iPad Air bio pun pogodak za Apple te kako će se njegov nasljednik isporučivati sa Apple A8 čipom, Touch ID biometrijskim senzorom te drugim modifikacijama. On smatra kako će Apple poželjeti da što ranije tokom ove godine izbaci ovaj unaprijeđeni iPad Air kako bi svoje resurse prebacili na razvoj iPada Pro, za kojeg predviđa da se na tržištu neće pojaviti do 2015. godine.

S druge strane bi to moglo u nepovoljnu poziciju staviti iPad mini sa Retina zaslonom za kojeg Kuo vjeruje da neće dobiti nasljednika ove godine. Zbog čega Kuo smješta debi nasljednika najmanjeg iPada i potpuno novi “golijatski” iPad za narednu godinu? Odogovor je dvostruk. S jedne strane se očekuje predstavljanje prvog Apple pametnog sata ove jeseni, a s druge temeljito izmjenjeni i unaprijeđeni iPhone modeli. Razvoj, predstavljanje i marketing tolikog broja tehnološki noviteta je veliki napad za vrijeme i resurse jedne kompanije.

Kuova predviđanja, kao i mnogo puta do sada, imaju dosta smisla. Kakvo je vaše mišljenje?

 

Story and image credits: MacRumors

 • Ivo

  Tako treba!

 • Appleovac

  Nista od iPada Pro ikada. Licno mislim da to nije Appleova politika ;)

 • Pingback: Novi iPad Air dolazi ove godine a iPad Pro sa zaslonom od 12,9″ tek naredne? | www.OMILJENA.net()

 • kazumba67

  Prije 2 sedmice sam kupio ipad air, a vec treba izaci novi !!!
  prvo sam bio kupio surfface 2 ali sam ga vratio i uzeo ipad air,ipad je puno puno bolji !!!

 • Igor

  Licno mislim da je previse za tablet, mada ako ce imati MACOS sto da ne , uz tastaturicu ce biti kul, ovako sa iOS… NO WAY!!!