Friday, 20 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Novi iPhone donijet će još jednu revoluciju za zaslone?
iphone-plus-4

Novi iPhone donijet će još jednu revoluciju za zaslone?

The Wall Street Journal ima reputaciju jednog od najrespektabilnijih listova na svijetu. Upravo zbog toga, njihovo sve obimnije učešće u objavljivanju glasina vezanih za Appleove proizvode mnoge je ostavilo u čudu. Da li je uredništvo WSJ stvarno uspjelo naći kredibilne izvore u Appleu ili tvrtkama koje Apple opskrbljuju raznim komponentama, ili se i oni igraju veselog pogađanja kao većina blogova, teško je utvrditi.

U njihovom jučer objavljenom članku spominje se kako je proizvodnja novog iPhonea već u toku a razni izvori već šuškaju kako se primjenjuje potpuno nova tehnologija u proizvodnji zaslona za taj uređaj. Prema tim glasinama, tri kooperanta – Japan Display Inc (tvrtka koju su zimus pokrenuli Toshiba, Sony i Hitachi), Sharp i LG Display, već masovno proizvode zaslone za novi iPhone koristeći se već spomenutom tehnologijom. Na papiru sve zvuči kao korak ka budućnosti. Ova tehnologija podrazumijeva smještaj dodirnih senzora u sam LCD te se na taj način izbjegava primjena medijatora kao što je digitizer i otvara se mogućnost za smanjivanje debljine cijelog panela (što bi po nekim predviđanjima iznosilo 0,5 mm). Na ovaj način Apple bi izbjegao nabavku dva zasebna dijela od strane dva različa proizvođača te tako smanjio troškove proizvodnje. U isto vrijeme, ovo ne znači da bi tu uštedu mi, kao krajnji kupci uređaja, mogli primjetiti na cijeni novog iPhonea jer će se ta razlika sasvim sigurno „poravnati“ kroz cijene drugih komponenti (baterije većeg kapaciteta, „mesnatiji“ procesori i grafika, itd.).

Što bi išlo u prilog kupcima?

Kratko i jasno – smanjenje debljine cijelog zaslonskog panela donijelo bi puno bolju jasnoću slike koju zaslon reproducira. U kombinaciji sa Retina razlučivosti, Apple bi mogao (po ko zna koji put) dobiti prednost u odnosu na konkurente.

Što bi bilo loše za kupce?

Realno, većina nas voli svoje „jabučaste mobitele“ ali jedan trenutak nepažnje dovoljan je da „mezimac“ iz ruku ponosnog vlasnika poleti ka pločniku. Nekada će se razbiti samo digitizer a nekada i digitizer i zaslon. Sretnici iz provg slučaja uštedit će značajnu sumu prilikom popravke jer je sam digitizer znatno jeftiniji od cijelog sklopa. Razbije li se zaslon koji ova glasina montira na nadolazeći iPhone, to bi vrlo vjerovatno označilo smrt obje komponente a čisto sumnjam da bi popravak propustio da ostavi rupu u budžetu korisnika.

Iako ova glasina zvuči prilično realno i logično (pogotovo ako je uporedimo sa „biserima“ koje smo čuli u posljednje vrijeme), teško da će svoju potvrdu dobiti prije kolovoza.

 • davor

  imam pitanje imam iphone 4s od 16gb,kad sam ga spojio na i tools pise da
  mu je sistem kapacitet 1.15gb.. zauzeto 900 a slobodno 200,manje vise..
  sta mu je toliko zauzeto,imam par igrica,zepelin,my alarm,itd. nista
  puno,gak imam 11gb slobodnog u iphone. sta ce biti kad ga napunim?

 • davor

  kako da sigurno vratim iphone na fabricko,da nista ne
  ostane,bug,jailbrak,itd.. hteo bi sve ispocetka. npr da je mob pod
  garancijom pa da skinem JB,itd… da neznaju.. e tako da ga vratim,jel
  moguce……… hvala. PS: zasto mi radisamo desni zvucnik,gdje to mogu proverit…

  • njonjo

   hahahahahah zvucnik je SAMO DESNO, livo je mikrofon … :D

 • madkekec

  pozdrav davor.
  sve tvorničke postavke jednostavno možeš vratiti tako da uređaj spojiš sa itunesima i napraviš restore a kad te nakon restora pota da li da povučeš podatke koji su bili ili da napraviš restore as new phone ti odaberi to i imaš tvornički prazan uređaj. ovo za zvučnik tako je jer je desni otvor zvučnik a lijevi mikrofon. otvori samo isto izgledaju.

  • davor

   e hvala ti puno,za restore sam i znao ali nisam bio siguran. a za zvucnik ne,jer kad drzim iphone, malim prstom uvjek pokrijem zvucnik,pa nista ne cujem reko crklo,heeh