Tuesday, 2 June, 2020
Home >>> Ostalo >>> Anketa >>> 5 razloga zašto bi iPhone 6 mogao imati veći zaslon – Glasine i Anketa
this-radical-iphone-6-concept-completely-reimagines-the-worlds-favorite-smartphone

5 razloga zašto bi iPhone 6 mogao imati veći zaslon – Glasine i Anketa

Jefferies financijski analitičar Peter Misek je opet u novostima ovaj put zato što tvrdi da Apple ovaj put radi na 4.8 incha iPhoneu. Naravno ovu istu glasinu slušamo već tri godine tako da ovo i nisu neke novosti te ih skoro nisam ni spominjao. Međutim ovaj put ovdje možda ima malo i istine a evo i zašto. Vrijedno je napomenuti da zasigurno znamo da Apple u svojim laboratorijama testira zaslone u svim mogućim veličinama.

Misekove predikcije dolaze nakon susreta a tvornicama koje prave Apple zaslone od kojih je Apple možda naručio nekoliko većih zaslona za testiranje što ne znači apsolutno ništa.

Međutim po mom mišljenju za razliku od prijašnjih godina Apple je napravio par promjena koje bi mogle indicirati veći zaslon.

Fregmentacija

Veličine zaslona i rezolucija na Android uređajima.
Veličine zaslona i rezolucija na Android uređajima.

Pod jedan, prošle godine su povećali zaslon sa 3.5 incha da 4 incha na iPhoneu te napravili iPad mini. Što znači da se ne boje ove vrste promjena te već znaju da iOS developeri nisu imali problema sa promjenom milijarde aplikacija za nove dimenzije Apple uređaja. U usporedbi s Androidom koji je veoma framentiran te ima uređaje u stotine dimenzija i rezolucija zaslona, još jedna dimenzija iPhonea još uvijek ne bi bila veliki problem za developere.

Dva iPhonea ove godine = više $$$

iPhones-iPhone-5-graphite-gold-iPhone-5S-iPhone-5C

Pod dva, ove godine su izbacili dva modela iPhonea. iPhone 5S flagship model i jeftiniji iPhone 5c u više boja sa iPhone 5 tehnologijom. Zašto sljedeće godine ne bi izbacili jedan s 4 incha zaslonom a jedan s većim? Štoviše, radi dva nova uređaja su prvi vikend prodali duplo više novih iPhonea nego prošle godine s izlaskom iPhonea 5 koji je bio potpuno novi model. Ovo bi također  potpuno umirilo financijski svijet dionica na wall streetu.

Sad ima više smisla

samsung-vs-iphone

Pod tri, Apple je jedina kompanija u ogromnom svijetu pametnih telefona koja nema uređaj s većim zaslonom. Mnoge firme prave phoblete sa preko 5 inchi. Istina je da iPhone za razliku od drugih možete koristiti jednom rukom što je, osobno mislim odlična stvar. Mnogi nisu ni svjesni koliko ovo pomaže dok se ne susretnu s većim uređajem. Međutim s druge strane, mnogi korisnici koji imaju veće ruke i prste, većinom muškarci se opredijele za uređaj s većim zaslonom. Tu su također korisnici u manje razvijenim zemljama od Amerike koji ne mogu kupiti tablet i pametni telefon u isto vrijeme, te se moraju opredijeliti na jedan gadget u kojem slučaju pametni telefon s većim zaslonom ima više smisla. Neki jednostavno vole veći zaslon. Što god da je razlog Apple bi trebao imati ovu opciju.

iOS 7 predviđen za više različitih rezolucija

ios-7

Pod četiri, iOS je sa inačicom 7 potpuno redizajniran tako da sada koristi particle engine slično kao na video igrama, što mu osim animacija omogućava punu i lakšu promjenu što se tiče veličine gumba u i takozvanih dodirnih meta u samom iOS-u. Tako na primjer veći iPhone bi mogao imati i veće gumbe u softwareu na puno lakši način.

Baterija

iphone5b

Pod pet, veći zaslon, znači veći uređaj, što također znači veća baterija. S izlaskom super brzih čipova i boljih zaslona Apple neće još dugo moći održavati dugotrajni vijek baterije kao do sada gdje bi veći uređaj i te kako pomogao. Iako za sad postižu veoma dug trajni vijek s duplo manjim baterijama od konkurencije to ne znači da veća baterija ne bi bila još bolja. Što više to je bio i razlog zašto je Android poznati po svojim lošim baterijama i ne optimiziranom OS-u, prešao na veći zaslon.

Anketa

Nas zanima da li bi voljeli da Apple napravi iPhone s većim zaslonom?

Naravno slobodno nam javite u komentima što vi mislite o ovome.

 • antisa

  veliki ekran, moze. plazma tv size ekran? ne hvala. nadam se da nece ici preko 4,5 incha, da ocu tablet uzeo bi ipad ne iphone

 • Matej

  mislim da potez pravljenja većeg ekrana može samo doći dobro kompaniji, ali osobno to nikako ne bih htio vidjeli

 • Torento

  Pošto iPhone ima zaljepljenu bateriju, namjerno je napravljen da brzo zastari i da je neisplativo promjeniti bateriju. Treba bojkotirati to smeće sve dok proizvođač ne promjeni politiku varanja kupaca svojim precjenjenim mobitelima.

  • MSC

   po cemu je iPhone smece a Samsung kao super odabir?zbog baterije?svasta
   svi apple proizvodi su daleko najbolji,kompov. laptopi,routeri,apple tv……

  • medoo

   imam ip4 ko zna koliko i nikav prob nisam imao govotim uopste ne samo o bateriji

 • zveki

  Jedva čekam,zašto ne! Ne želim tablet,želim jedan odličan mob koji uvijek nosim sa sobom.
  Ko ne želi veći ekran ne mora.. Ja hoću ali ne prevelik. 4,5-4,8 max..
  Imam ip5 i ne kupujum drugi iphone dok ne povečaju zaslon.

  Treba imati izbor pa nek ljudi biraju!!!

 • senko

  nekada iphone je bio ponosan i poznatiji po tome sto se jednom rukom koristi i stoje bio samo telefon a ne phablet ko zeli nak izvoli ipad mini a ko zeli mob. onda toje pravi izbor iphone koji da je isti je po velicini ipak ako se i to dogodi sa vecim zaslonom onda definitivno prolazim na galaxy bar je on po tom poznat sa velikim zaslonom

 • medoo

  trebao bi napravit zaslon od 4,2 incha ipak kad razmislis trebalo bi jedan u istoj kao iphone 5 a jedan od 4 incha