Friday, 22 October, 2021
Home >>> Glasine >>> Povoljniji iPhone na tržištu za dvije godine?
iphone mini

Povoljniji iPhone na tržištu za dvije godine?

Nakon što smo dobili novi iPhone, još noviji iPad ali i mali iPad, a novosti oko tih uređaja se već prilično smirile, vrijeme je da se počnu pojavljivati nove glasine. Njih je ponovo pokrenuo Gene Munster, Apple analitičar čije prethodne analize tvrtci Piper Jaffray nisu baš donijele pozitivnu kritiku. Zbog svojih totalno promašenih predviđanja Munster je postao predmetom ismijavanja a sada je odlučio podgrijati glasine o jeftinijem modelu iPhonea.

Gene ovaj put predviđa kako će Apple nekad tokom naredne dvije godine predstaviti potpuno novi model iPhonea koji bi bio povoljniji cijenom i koji bi se nudio u zemljama koje su još u razvoju (Kina, Brazil, Indija). Taj uređaj bi fabrički otključan koštao oko 200$. Logika iza toga je odlična. Tržišta poput Kine ili Indije imaju ogroman potencijal a trenutno su zasićena telefonima pokretanim androidom (u Kini je čak više od 90% prodanih pametnih telefona pokretano ovim OSom).

Prosječna primanja stanovnicima ovih zemalja ne dozvoljavaju nabavku iPhonea a veliki hit nisu ni mjesečne pretplate uz ugovorna obvezivanja koja bi (malo) smanjila cijenu ovog uređaja. U Indiji se iPhone prodaje više nego slabo a jedini način da se podignu te brojke bio bi fabrički otključan model koji ne bi koštao više od pomenutih 200$.

S obzirom da do sada nismo vidjeli niti jedan dokaz da će ovaj uređaj zaista pojaviti se na tržištu, ova Munsterova analiza mogla bi završiti neslavno kao i prethodne.

 • Alcor

  Cilj ovog svega je unistiti drugoga, pametna ideja!

  • Maki

   unistit ce oni sami sebe sve mi se cini, jer su predrski. Koristim
   IPhone od prvog modela, imam 4s i ne pada mi na pamet davat onoliku lovu za 5, nek se nose do đavola,

   • Maki iako su Apple uredjaji stvarno odvratno skupi kod nas i u vise drugih zemalja svijeta u nekim slucajevima to nije do Applea vec do razlicitih uvoznih zakona te potrebom za zaradom od svih koji su ukljuceni u prodaju i distribuciju iUredjaja. To je naruciti istina za zemlje koje jos uvjek nemaju APple store i Apple kanale. Na zalost u vecini slucajeva stradaju korisnici te su naravno ljuti na Apple. Npr u Americi iPhone nije nista skuplji od slicinih Android uredjaja. (top of the line). Sto vise u nekim slucajevima je i jeftiniji. Sa ugovorom se iPhone 5 16GB moze dobiti za $200 sto je stvarno pristupacno. 4S je $99 a iPhone 4 besplatno. Svi mogu imati iPhone pristupacno. Sto vise otkljucan uredjaj nije ni potreban. Naravno to je USA. Kod nas je stvarno uzas. Upravo zbog ovih problema sa preskupim cjenama iPhone vise nije najprodavaniji smartphone u Euro. Kao i ti mnogi su se okrenuli jeftinijim Androidima koji su sve bolji i pristupacniji. Ja cu ipak ostati na iPhoneu ali putpuno razumijem.

    • Maki

     ja cu koristit 4s i dalje, a prec cu na Lumiu, ne interesuju me androidi, a situaciju je sa Apple sebi prouzrokovao, jer nema operatera koji ga ne bi ubacio u ponudu, al je do Applea ipak-uslovi itd, kad u jednoj tkzv republici Srpskoj najsiromasnijem kraju u Evropi sa njihove mreze imas uzet S3 ? Sta da pricamo dalje? Apple ima previse tvrd i arogantan stav, a svaki operater bi ubacio iPhone u ponudu, ali oni glumataju previse

 • Maki

  Sve vise me nervira politika Apple-a sa davanjem na kapaljku i krutim zatvorenim stavom tipa, ko vas .ebe sve ako hocete uzmite, ako necete ne morate? Zakljucani mob, a cjene otkljucanih astronomsje, sve su prilike da cu ja njih da od.ebem

  • Alcor

   Neće oni sami sebe uništiti, oni će i dalje zarađivati, i još više. Cilj im je preplaviti tržište tamo gdje ih nema, naravno na način da spuste cijenu uređajima, i na taj način će stopirati androide. Kužiš?? Tako ti se tvrtke probijadu na tržište. To ti se zove marketing!!!

 • Jasam

  Galaxy s3 je zvjerka a imas i mini i dual.. Imam ipad i imam ipod touch ali za mobitel tu je samsung zakon i apple se moze sakrit s 4inca ekranom bez hd-a nemogucnoscu widgeta i zatvorenim osom kojim ne mozes brisat glazbu direkt s moba ili slat preko bluetootha.. Ps: S amoled ekran je bolji, boje su puno tamnije sto znaci realisticnija slika..