Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Pristupačniji model iPhonea konačno dolazi ove godine?
iphonemini

Pristupačniji model iPhonea konačno dolazi ove godine?

Glasina o jeftinijem iPhone modelu koji bi trebao privući prepaid korisnike iz zemalja u razvoju starija je od Omizio bloga. Čuli smo je par puta tokom minule godine dok je 2011. prošla sa bar desetak različitih priča o ovome. Svježe sa početkom ove godine ova glasina je izvađena iz naftalina a detalji su, tradicionalno, siromašni.

Izvještaj, ovaj put, donosi WSJ. Izvori su (po ustaljenom običaju) anonimni a spominje se da će ovaj iPhone imati kućište izrađeno od polikarbonata, umjesto od aluminija i stakla, kako bi se cijena mogla spustiti na niske grane. Ovaj materijal, koji je u biti polimer termoplastike, korišten je u izradi bijelog Macbooka koji više nije u prodaji. Spominje se i to da Apple traži način da smanji zaradu koju bi imali po jednom prodanom uređaju u nadi da će se tu izgubljen novac nadoknaditi prodajom samog uređaja u ogromnim količinama. Procesor i drugi dijelovi će, sasvim sigurno, biti reciklirani sa starijih iPhone modela.

Mobilni telefoni su posljednja proizvodna linija u kojoj Apple ne nudi više različitih modela (ako izuzmemo Apple TV). OK, prethodni modeli ostaju u ponudi i nude se putem operatera ali to nisu smišljeno dizajnirani jeftiniji telefoni te njihova proizvodnja i dalje košta Apple kao kada su bili svježi na tržištu. S ove strane iPhone mini glasine imaju smisla ali to opet ne znači da ćemo taj uređaj vidjeti u dućanima tako skoro. I da, ne treba računati na to da će Apple umanjivati svoju zaradu kako bi tržištu ponudio još jeftiniji proizvod i to iz prostog razloga što im to nije potrebno. Sjetite se glasina da će iPad mini koštati 200 – 250 $, na kraju je on ponuđen po cijeni od 329$.

Kvalitet uvijek ima svoju cijenu.

  • Maki

    Prosto sumnjam