Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Glasine >>> Razvoj iOSa 7 otežan, da li su na pomolu veća iznenađenja?
ios7

Razvoj iOSa 7 otežan, da li su na pomolu veća iznenađenja?

Na stranici Branch se prošle noći razvila prilično zanimljiva diskusija a učesnici su bili neka od najpoštovanijih blogerskih imena iz tech svijeta. Rasprava je počela od glasine kako se Azijske tvornice spremaju započeti sa proizvodnjom iPhonea 5S u drugom poslovnom kvartalu ove godine a većina pomenutih blogera je dalo svoje mišljenje na osnovu onog što su čuli ranije od svojih izvora.

Možda i najzanimljiviju opasku na datu temu imao je John Gruber (Daring Fireball) koji je načuo da razvoj novog iOSa prilično kasni te da Apple počinje prebacivati inžinjere zadužene za OS X 10.9 na iOS 7 projekat! Njegovi izvori još su mu i došapnuli da pojedini razvojni inžinjeri imaju privilegije korištenja novog OSa van razvojnog centra ali da su zasloni njihovih uređaja zaštićeni nekom vrstom polarizirajućeg filtera koji onemogućava radoznale poglede sa strane jer su, navodno, promjene na UI prilično vidljive i značajne.

Ive
Jony Ive – President i CEO Industriskog dizajna u Appleu

Gruber je poznat po svojim dobrim vezama i kredibilnim izvorima u Appleu a ovo sasvim sigurno nije prva glasina o tome da se Jony Ive uistinu ne šali te da sprema veće promjene za iOS 7 nego što se očekuje. Ukoliko niste religiozno pratili vijesti u prethodnim mjesecima moguće je da vam je promaklo da je čovjek koji je bio zadužen za iOS, Scott Forstall, dobio otkaz.

Naslijedio ga je Jony Ive, glavni dizajnerski guru Applea koji je odgovoran za fantastičan izgled svih jabučastih proizvoda u posljednjim godinama, a on je obećao da će temeljito redizajnirati iOS. Drugi učesnici teme su se složili kako bi zahvaljujući dubljim promjenama na iOSu Ive postao gotovo pa heroj svim Apple fanovima koji su se zasitili izgleda tog operativnog sustava. Za koji mjesec ćemo sigurno znati više detalja.